Voeropname verbeterd door nieuwe mengwagen

Het volledig automatische voersysteem Innovado van Schuitemaker is bedrijfsklaar. Vier machines draaien nu in de praktijk, waarvan een op de boerderij van Jos Bom in Emmer-Compascuum.

De machine rijdt de hele dag en voert de koeien zeven keer. 'Voorheen voerden we de koeien twee keer per dag met een zelfrijder en deden we er alles aan om het goed te doen, maar met deze machine is de voeropname verbeterd. Daarnaast is de mest stabieler geworden en dat zien we ook terug in de gehaltes in de melk', lacht Jos Bom.

Behalve het gras pakt de Innovado ook mais, losse grondstoffen, water en smulsiroop. Het enige wat je na het instellen van de machine nog moet doen, is het plastic van de kuil afhalen. Bom vindt het belangrijk dat de koeien niet gaan zoeken in het rantsoen. 'We willen selectie voorkomen en dan heb je ook stabiele mest. Ze moeten gewoon van boven naar beneden eten, zonder met de neus door het voer te zoeken.'

De veiligheidseisen zijn wel verhoogd op het bedrijf. 'Waar de Innovado gaat uitkuilen, is een beveiligd gebied. De machine maakt zelf een hek los en doet het hek weer dicht. Bij het uitkuilen is de machine aan het snijden en dat kan gevaarlijk zijn. Rondom de machine zitten sensoren en als hij wat ziet, stopt de machine meteen.' Schuitemaker verwacht dat de machine rendabel is bij minimaal 150 koeien en een gemiddelde bedrijfsvoering.

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer