%27Sector+wil+driftarme+techniek+zonder+drukregistratie%27
Interview
© Wim van Vossen

'Sector wil driftarme techniek zonder drukregistratie'

Over alternatieven voor de drukregistratievoorziening op spuitmachines moet de komende maanden meer duidelijkheid komen. Peter Knippels is namens de plantaardige sectoren betrokken bij het sectoraal overleg en de contacten met de overheid.

Waarom wil de overheid een drukregistratievoorziening op spuitmachines?

'Om te komen tot meer driftreductie heeft de overheid al enige tijd geleden besloten om de verplichte drukregistratie in te voeren. Op aandrang van LTO, KAVB en NFO besloot de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma in 2016 de sectoren tot 1 januari 2019 de tijd te geven om samen met de overheden te komen tot robuuste alternatieven.'

Alternatieven voor drukregistratie moeten haalbaar, betaalbaar en voor een brede groep realistisch toepasbaar zijn

Peter Knippels, KAVB-beleidsmedewerker bodem en water

Waarom zijn de sectoren tegen deze registratie?

'Het voegt niets toe. Wij vinden verplichte drukmeters een handhavingsinstrument dat niet zorgt voor een gedragsverandering. Het is beter om oplossingsgericht te denken in de vorm van alternatieven die passen bij het ondernemerschap. Wij vragen de overheid om hierover actief mee te denken.'

Welke alternatieven dragen de sectoren aan?

'Eigenlijk alle maatregelen die zorgen voor een driftreductie van 90 procent of meer zouden gevrijwaard moeten zijn van drukregistratie. Denk aan specifieke driftarme doppen, spuittechnieken op basis van bijvoorbeeld luchtondersteuning of sleepdoeken. Maar denk ook aan telers die bewust kiezen voor teeltvrije zones of andere maatregelen die bijdragen aan verregaande emissiebeperking.'

Wat zijn de voorwaarden voor die alternatieven?

'Dat is eenvoudig, ze moeten haalbaar, betaalbaar en voor een brede groep gewastelers realistisch toepasbaar zijn.'

Is de drukregistratie daarmee volledig van de baan?

'Nee, dat niet. De overheid heeft de drukregistratie als adequaat middel wel opgenomen in de wetgeving. Het kan zijn dat ondernemers in bepaalde gevallen alsnog met de verplichte drukregistratie worden geconfronteerd, ondanks de voorgestelde alternatieven.'

Hoe ziet het onderhandelingstraject tot 1 januari 2019 eruit?

'Als sectororganisaties zetten we de alternatieven nu op een rij. Eind oktober moet er een concept liggen voor een hoofdlijnenakkoord gewasbescherming voor open teelten. Dit stellen we op in overleg met partijen als Cumela, Nefyto en Agrodis en toetsen we vervolgens met alle sectoren. Daarna is het wachten op goedkeuring van de betrokken ministeries.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  33° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 14°
  10 %
Meer weer