Groenbemesters gaan de diepte in

Agrarische handelsmaatschappij Hoogland organiseerde in het Groningse Usquert een groenbemesterdemodag waarbij maar liefst tien verschillende proefvelden werden gepresenteerd.

Teo Wijbenga van Hoogland benadrukt het belang van groenbemesters. ‘We moeten eigenlijk zorgen dat we jaarrond de grond bedekken, om het bodemleven actief te houden. En gelukkig zien steeds meer boeren in dat groenbemesters hierbij een grote rol kunnen spelen', zegt hij.

'Een paar jaar geleden zaaiden veel agrariërs zomaar iets op het land, puur om aan de vergroeningseisen volgens het Europese landbouwbeleid te voldoen. Je ziet de laatste tijd dat er toch meer interesse is in de diverse groenbemesters en dat er ook meer geld wordt uitgegeven. Daarom benadruk ik ook vaak dat een groenbemester moet worden behandeld als een echt gewas. Het kost genoeg, dus je wil er ook profijt van hebben.'

Soorten versterken elkaar

Het kleurrijke veld met de tien proefstroken bieden voor elke grondsituatie en zaaiperiode een oplossing. Zo is het mengsel NemaControl speciaal ontwikkeld voor percelen met chitwoodi en/of bietencystenaaltjes. WarmSeason is weer uitermate geschikt voor vroege inzaai.

Wijbenga legt uit waarom sommige mengsels soms wel uit zeven verschillende plantensoorten bestaan. 'Uit onderzoek blijkt dat zo'n mix aan soorten elkaar versterken, met name in de wortelgroei. En dat is natuurlijk wat we graag willen zien. Maar een boer moet een mengsel kiezen wat bij zijn situatie past. Bij zijn grond en planning. Aan de hand daarvan moet je een groenbemester inzaaien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  26° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
Meer weer