Kunstmestvervanger+krijgt+meer+ruimte
Nieuws
© Peter Smit

Kunstmestvervanger krijgt meer ruimte

Het Europees Parlement geeft meer ruimte aan de toepassing van en handel in kunstmestvervangers van organische oorsprong. Dat is de uitkomst van een stemming dinsdagmiddag in Brussel.

Met 343 stemmen voor, 252 tegen en 59 onthoudingen stemde het EP dinsdag in met een voorstel dat het gebruik van gerecyclede grondstoffen in meststoffen moet verhogen. Voor deze toepassingen is een wijziging van de Europese wetgeving voor kunstmeststoffen noodzakelijk.

Verschillen in nationale wetgeving maken het nu nog niet mogelijk om in de hele EU kunstmestvervangers te verhandelen of te gebruiken. Het dinsdag aangenomen voorstel moet daar verandering in brengen.

Markttoegang

Het EP wil dat hergebruik van organische reststoffen in kunstmestvervangers wordt gepromoot om de EU daarmee minder afhankelijk te maken van de import van kunstmest uit de mijnbouw. Daarnaast moet het voorstel de markttoegang voor innovatie kunstmestvervangers vergemakkelijken. Om deze nieuwe markt te kunnen ontginnen moet er van het EP een EC-label komen voor kunstmestvervangers.

Het aangenomen voorstel stelt een mindere strenge norm aan cadmium in minerale fosfaatmeststoffen dan een eerder voorstel van de Europese Commissie. In aangenomen moties wordt de cadmium-limiet in zes jaar verlaagd van 60 naar 40 mg per kilogram en naar 20 mg per kilogram na zestien haar. De EC wil die laatste norm al in 12 jaar bereiken.

Onderhandelen

Het voorstel over kunstmestvervangers maakt onderdeel uit van een breder pakket maatregelen die de circulaire economie moeten versterken. Met het vandaag gegeven mandaat kan de EP-commissie interne markt en consumentenbescherming verder onderhandelen met de Europese Commissie.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) was een van de Nederlandse EP-leden die zich voor het wetsvoorstel heeft ingezet. 'Wij hebben deze aanpassing geëist zodat hoogwaardig mineralenconcentraat en circulaire innovatie eindelijk erkend worden en de EU-wetgeving bij de tijd wordt gebracht. Daarnaast vraagt het parlement van de Europese Commissie een wetenschappelijke data-evaluatie over het gebruik van meststoffen op basis van verwerkte dierlijke mest.'

VVD-Europarlementariër Jan Huitema was namens de landbouwcommissie rapporteur op dit dossier. Hij pleitte ervoor om meststoffen gemaakt van dierlijke mest in te zetten als vervanger voor kunstmest. Dit zou ertoe moeten leiden dat boeren minder mest hoeven af te voeren en minder afhankelijk worden van kunstmest. De Europese Commissie is nu bezig om criteria hiervoor op te stellen. Bovendien mogen hoogwaardige organische meststoffen binnenkort vrij verhandeld worden op de Europese interne markt. Dit recht was voorheen alleen toebedeeld aan kunstmest.

Milieucriminelen

'Ik ben blij dat mijn collega's inzien dat we de mestkringloop op boerderijen veel beter kunnen sluiten. In Nederland zijn we al jaren bezig met ecologische en technologische innovaties om dat voor elkaar te krijgen. Helaas worden deze innovaties geblokkeerd door Europese regelgeving. Dat de Europese Commissie nu aan een oplossing werkt, kun je gerust een kleine doorbraak noemen!', aldus Huitema.

Het parlement stemde ook voor strenge eisen voor het kankerverwekkende zware metaal cadmium in fosfaatkunstmest. Huitema: 'Ik wil niet dat boeren over een aantal jaar worden bestempeld als milieucriminelen omdat er cadmium gevonden wordt in de bodem of erger nog in ons voedsel, omdat ze meststoffen gebruiken die voldoen aan Europese regels. Europese regels die wij vandaag opstellen!'

Weer

 • Zondag
  22° / 6°
  0 %
 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer