Flevolandse+kavelruil+minstens+750+hectare+groot
Nieuws
© Han Reindsen

Flevolandse kavelruil minstens 750 hectare groot

Tenminste 750 hectare grond wordt tot eind 2021 geruild in Flevoland, geeft Stivas aan. De totale investering hiervoor bedraagt bijna 3,5 miljoen euro, meldt de onafhankelijke stichting ter verbetering van de agrarische structuur.

Naast verbetering van de agrarische verkaveling kunnen ook maatschappelijke doelen als natuur, water, recreatie, infrastructuur en energie in deze kavelruilen betrokken worden. Met kavelruil beoogt Stivas ondernemers te faciliteren in hun behoefte naar grotere huiskavels, minder veldkavels en dus minder rijafstand.

• Lees ook: Kavelruil Dronten stap dichterbij

Dat bespaart niet alleen tijd en brandstof, maar vergroot ook de veiligheid op de wegen. Daarnaast zorgen grotere huiskavels ervoor dat met name melkveehouders gemakkelijker de 'koe in de wei' kunnen laten grazen wat een hogere melkprijs genereert, geeft Stivas aan.

Verzilting en bodemdaling

Verder beoogt het kavelruilproject een eerste aanzet te geven om akkerbouwers actief na te laten denken over de problematiek van bijvoorbeeld verzilting en bodemdaling en de invloed daarvan op de verkaveling van het eigen bedrijf en het gebied waarin het bedrijf ligt.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van Flevoland dat er op deze schaal ingezet wordt op kavelruil. Stivas-directeur Erwin van den Berg: 'Een ruilverkaveling heeft er nog nooit plaats gevonden. Dat is best spannend maar ook een mooie ervaring die kansen geeft'.

Duurzaam produceren

Van den Berg vindt dat een verbetering van de verkaveling niet alleen bedoeld is om de groei van bedrijven te bevorderen, maar juist ook ondernemers kansen biedt om aandacht te schenken aan duurzaam produceren.

'Dat betekent een hoogwaardige productie mogelijk blijven maken van melk, vlees, groente en aardappelen en in Flevoland niet te vergeten de teelt van bloembollen. Actief nadenken over de verkaveling van het eigen bedrijf en dat van collega-ondernemers in combinatie met het inzetten op voldoende grond onder het bedrijf, zorgt voor een stevige basis en dus duurzame bedrijfstoekomst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer