Stivas loopt verder vooruit op kavelruildoelen

Stivas heeft in 2018 tot nu toe 359 hectare grond geruild. De kavelruilstichting heeft daarmee halverwege het jaar haar doel al bereikt, namelijk 325 hectare geruilde grond.

Stivas+loopt+verder+vooruit+op+kavelruildoelen
© Bert Hartman

'Voor de tweede helft van 2018 zijn de vooruitzichten ook positief, zodat wij eind 2018 de totale projectdoelstelling van 1.650 hectare ruilen voor 2021 nu al verwachten te behalen,' vertelt directeur Erwin van den Berg. Stivas heeft in 2016 een POP3-toezegging gekregen voor 3,3 miljoen euro om de agrarische verkavelingsstructuur in Noord-Holland te verbeteren.

Extra hectares

De bijdrage voor dit project 'Kavelruil Werkt!' wordt voor de helft door de Europese Unie en voor andere helft door de provincie. Stivas is van plan om na de zomer een wijzigingsverzoek in te dienen om de projectdoelstelling tot en met 2021 met 1.000 hectare kavelruil op te hogen.

In de eerste helft van 2018 heeft Stivas vier kavelruilen afgerond, met klinkende als Schelpenruil 2.0, Schagerwad, Speketer en Rond de Volgerweg. In totaal namen 26 partijen deel aan deze ruilen, waaronder ook een natuurorganisatie, die daarmee een deel van het Natuur Netwerk Nederland kon realiseren.

Bereikbaarheid

In totaal is met de vier kavelruilen een bedrag van ruim 56.000 euro aan kadaster- en notariskosten gemoeid en gefinancierd vanuit het POP3-project. Van den Berg: 'Op dit moment wordt bij de deelnemers van de kavelruilen geïnventariseerd welke investeringen gewenst zijn in bereikbaarheid en bewerkbaarheid op de nieuw verworven percelen.'

Daarvoor kunnen ondernemers, ook vanuit het project Kavelruil Werkt!, een vergoeding krijgen van 40 procent tot een maximum van 800 euro per verworven hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer