Zeug+houdt+nog+lang+last+van+zomer
Nieuws
© De Snuitgeverij

Zeug houdt nog lang last van zomer

De warme zomer zorgt al sinds juli voor meer verwerpers bij zeugen dan normaal. De verwachting is dat het effect van het weer nog zeker drie maanden merkbaar blijft.

'De warmte heeft meer met de zeug gedaan dan gedacht', zegt inseminator Johan ter Steege uit Kerkenveld. In augustus en september is er normaal gesproken sprake van najaarsverwerpen, maar dit jaar zijn er al vanaf begin juli meer terugkomers op drie à vier weken dracht.

Sinds de vierdagenregeling van kracht is, waarbij zeugen vier dagen na inseminatie weer terug zijn in de groep, speelt dit in het bijzonder op bedrijven die werken met stabiele weekgroepen, merkt Ter Steege op.

20 tot 25 procent

Een rondje bellen langs verschillende scanservicebedrijven levert een percentage terugkomers op dat de afgelopen maanden tussen de 20 en 25 procent lag.

In het noorden, oosten en midden van het land normaliseert de situatie op varkenshouderijen langzaam weer, maar in het zuiden niet. Koos Wouters van De Groot Laak Steinvoort in Rijkevoort verwacht dat dit nog wel drie weken duurt.

Voer- en wateropname

Verwerpen komt ieder jaar voor. Belangrijke trigger is de slechtere voer- en wateropname, die de zeug in een negatieve energiebalans brengt. Er zijn bedrijven waar zeugen 30 tot 40 procent minder voer opnamen.

Met name de periode eind juli, begin augustus met hoge dag- en nachttemperaturen en een hoge luchtvochtigheid was voor zeugen zwaar.

Bedrijfsvoering om zeep

Naast meer verwerpers werden zeugen minder snel drachtig en zagen de scanners meer wisselende tomen. Soms zelfs maar van twee of drie biggen. Economische schade is het gevolg. 'En het helpt je hele bedrijfsvoering om zeep', zegt Theo Menting van Scanservice Theo Menting in het Gelderse Hengelo.

Het feit dat er dit jaar meer problemen zijn, wijt Menting ook aan de meer vleesrijke lijnen die nu actueel zijn. 'We houden toch een kwetsbaarder zeug.' Het warme weer is er bij de gelten debet aan dat zij groeivertraging opliepen en er twee tot drie weken langer over deden om volwassen te worden.

Kleinere tomen

Het effect van de warme zomer zal nog een paar maanden merkbaar blijven. Genoemd worden meer terugkomers, hogere uitval onder zeugen en kleinere tomen. Wouters: 'Als je er niet genoeg voer in krijgt, maar de zeug produceert wel, dan knapt er een keer wat.'

Om zeugen meer comfort te bieden, wordt koeling in warme periodes als het meest effectief genoemd. 'Met nevelkoeling daalt de staltemperatuur overdag al gauw een graad of 3 tot 4', is de ervaring van André van Dijk van Van Dijk ScanService in Leusden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer