Seizoen en stress oorzaken van najaarsverwerpen

Een zeug registreert feilloos het korter worden van de dagen en reageert daarop met veranderingen in de hormoonhuishouding. De gevoeligheid voor najaarsverwerpen neemt daardoor toe. Een andere risicofactor is stress, stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Seizoen+en+stress+oorzaken+van+najaarsverwerpen
© Henk Riswick

Najaarsverwerpen komt vooral voor in het najaar met het hoogtepunt in september. Een varken wil eigenlijk liever geen biggen in de winter, schrijft de GD. Om opbreken van de dracht te voorkomen, adviseert de GD een standaard dag-en-nachtritme met veertien uur licht en tien uur donker in de dekstal, maar ook in de drachtstal.

De temperatuur speelt bij najaarsverwerpen op twee manieren een rol. Tijdens de zomermaanden zorgt een hoge temperatuur in het kraamhok voor een lage voeropname, waardoor speenzeugen relatief schraal zijn en een verhoogde kans lopen op najaarsverwerpen.

Temperatuurverloop

In het najaar zijn vooral de grote verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen nadelig. Het advies is om in deze tijd van het jaar het temperatuurverloop gedurende de dag goed in de gaten te houden en bijtijds de klimaatinstellingen in de wacht- en drachtstal aan te passen.

Los van het seizoen noemt de GD langdurige, chronische stress in het begin van de dracht als oorzaak voor opbrekers. Bijvoorbeeld door een relatief klein hok of een kleine stabiele groep met omvang tot twintig zeugen. In grote variabele groepen is het risico op najaarsverwerpen relatief klein.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer