Hubers noemt conclusies Sorgdrager pijnlijk

De conclusies in het rapport van de commissie Sorgdrager komen 'hard aan en doen pijn', zegt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. Wel is hij blij met de handvatten die het biedt voor het verbeteren van het beleid.

Hubers+noemt+conclusies+Sorgdrager+pijnlijk
© Dirk Hol

Wat is voor u de opvallendste conclusie uit het rapport?

'Iedere partij die langskomt in het rapport, krijgt er van Sorgdrager van langs. Daarmee heeft iedereen de opdracht gekregen de zaken beter te regelen, onder wie wijzelf.

We hebben nu een meldpunt waar pluimveehouders het kunnen melden als ze dingen krijgen aangeboden die ze niet vertrouwen

Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP

• Lees ook: 'Voedselveiligheid geen prioriteit bij boer en NVWA'

'Ik stoor me aan het onjuiste beeld dat van de sector wordt geschetst. Alsof we er een zooitje van maken. 99 procent van de pluimveehouders is niet met fipronil in aanraking gekomen. Ze werken keihard aan een kwaliteitsproduct, anders redden ze het niet in deze markt.'

Wat gaan jullie verbeteren?

De werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen heeft zelf een eindrapport afgeleverd, waarin eigenlijk dezelfde aanbevelingen staan als Sorgdrager doet. We zijn zelf al eerder gestart en blijkbaar met de goede dingen, want die worden door de commissie bevestigd.'

Waarin is al winst geboekt?

'We hebben nu een meldpunt bij de brancheorganisatie waar pluimveehouders het kunnen melden als ze dingen krijgen aangeboden die ze niet vertrouwen.

'Onlangs belde iemand over een vliegenbestrijdingsmiddel uit Polen dat hij niet vertrouwde. We hebben dat helemaal uitgezocht. Het bleek niet toegelaten. We hebben dat aan alle pluimveehouders gemeld. Deze aandacht voor verdachte zaken hebben we in de sector nooit gehad.'

Hoe moet het verder met IKB Ei?

'IKB Ei moet echt service gaan verlenen aan pluimveehouders. Het is ooit begonnen om salmonella terug te dringen en daar ook erg succesvol in geweest. Later kwam daar vogelgriep bij. We moeten nu veel breder gaan. Voeders moesten al Q-Feedgecertificeerd zijn. Dat gaan we uitbreiden naar middelen.'

Hoe kijkt u nu naar de rol van de pluimveehouders?

'Het verlangen naar een bestrijdingsmiddel was zo groot, omdat de schade die bloedluis veroorzaakt, ook groot is. Toen er een middel kwam dat werkt en waarvan gezegd werd dat het legaal was, wilden pluimveehouders dat graag omarmen.

'Wat ik onszelf aanreken, is dat de snelle groei van de klantenkring van Chickfriend niet op onze radar kwam. Het zong rond in het geruchtencircuit, maar wij wisten niets van dit middel. Blijkbaar was er geen mogelijkheid om dit te delen. Met het meldpunt bieden we collega-pluimveehouders nu wel de kans om dergelijke ontwikkelingen te melden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer