LTO deelt aanbevelingen commissie Sorgdrager

LTO Nederland pluimveehouderij deelt de aanbevelingen van commissie Sorgdrager. De belangrijkste aanbeveling, meer aandacht voor voedselveiligheid en versterking van de zelfregulering, heeft de sector voor een groot deel al doorgevoerd.

LTO+deelt+aanbevelingen+commissie+Sorgdrager
© Dirk Hol

'We hebben geleerd van het fipronil incident en de handschoen opgepakt. Met 'In actie voor de toekomst van het Nederlandse ei' doen we in feite wat Sorgdrager aanbeveelt', zegt pluimveevoorzitter Eric Hubers.

• Lees ook: 'Voedselveiligheid geen prioriteit bij boer en NVWA'

Sorgdrager heeft onderzoek gedaan naar het verloop van de fipronil crisis van vorig jaar zomer. Het is een gedegen en stevig rapport en komt hard aan, oordeelt LTO Nederland. Sorgdrager brengt voor alle betrokken organisaties en diensten de verantwoordelijkheid in beeld. Ze is niet mild in haar bevindingen. Ook waar organisaties steken hebben laten vallen en waar de focus behoort te liggen.

Nooit twijfel

'Het is volstrekt duidelijk; over de eieren die onze bedrijven verlaten mag nooit twijfel bestaan of deze veilig zijn voor de consument. Daar hebben wij als pluimveehouders een grote verantwoordelijkheid. Voedselveiligheid moet geborgd zijn in systemen en bij de toezichthouders op die systemen. Dat legt de commissie scherp op tafel. Het is daarmee een waardevol rapport en een stimulans voor ons om door te gaan op de weg die we zijn ingeslagen.'

'In actie voor de toekomst van het Nederlandse ei' doet in totaal 22 aanbevelingen om de voedselveiligheid in de eierketen te borgen en op een hoger plan te brengen. Een groot deel van deze aanbevelingen worden nu al in praktijk gebracht en sluiten aan bij de aanbevelingen van Sorgdrager.

Niet mild

'Neemt niet weg dat we als sector nog best kritisch naar onszelf mogen en moeten kijken. De boodschap van Sorgdrager komt binnen en is niet mild voor ons', aldus Hubers.

Sorgdrager legt de complexiteit van het hele systeem van controle en handhaving bloot en is kritisch over de NVWA. De NVWA had eerder en adequater kunnen handelen met de informatie die zij had over fipronil. En de schade voor de sector had kleiner kunnen zijn.

'Pluimveehouders horen op de hoogte te zijn van de regels en wetten. Dat is waar, maar het is bijna onmogelijk om die allemaal te kennen. Daar hebben wij ook een rol om de pluimveehouders te ondersteunen en kennis te delen. Ook dat is een aanbeveling van Sorgdrager die we met haar delen.'

SecurEgg

In de sector is het initiatief genomen om pluimveehouders te helpen. SecurEgg beantwoordt vragen van pluimveehouders over middelen en de toepassing van die middelen. 'Het IKB (integraal ketenbeheer) stelt de kaders en SecuEgg is een service om de pluimveehouder zeer gedetailleerd te vertellen wat kan en wat niet kan als het gaat om middelen. Het is een volgende stap in de borging van voedselveiligheid', aldus Hubers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer