%27Grootste+agrifoodpodium+biedt+kansen+voor+boeren%27
Interview
© ZLTO

'Grootste agrifoodpodium biedt kansen voor boeren'

In vier jaar tijd is de Dutch Agri Food Week uitgegroeid tot een landelijk evenement. De ambities zijn groot: veel meer boeren en tuinders als deelnemers, meer financiering vanuit het bedrijfsleven en een internationaal publiek. 'Zo'n evenement zet je niet in een keer op de kaart.'

Elies Lemkes-Straver is voorzitter van de Stichting Dutch Agri Food Week. Het evenement is ontstaan vanuit een aantal regio's en de Topsector Agri & Food. De overeenkomsten met de Dutch Design Week, met inmiddels meer dan 330.000 bezoekers, zijn niet te missen. Met 50.000 bezoekers zit de agrifoodweek in de lift.

Met letterlijk bij elkaar over de vloer komen kweek je begrip

Elies Lemkes-Straver, voorzitter van de Stichting Dutch Agri Food Week

'Via social media hebben we een veel groter bereik. We mogen best een beetje trots zijn op het grootste agrifoodpodium van Nederland', vindt Lemkes-Straver. 'Het biedt kansen voor boeren.'

De voormalige ZLTO-directeur bladert door de krant met alle activiteiten tot 16 oktober. Wat spreekt haar het meest aan? 'Ik kan niet kiezen. Maar wat ik onder andere fantastisch vind, is dat er een duurzame lunch wordt geserveerd op 650 locaties in bedrijfsrestaurants van de Rijksoverheid. Wat zou het mooi zijn als al deze mensen een boodschap overbrengen aan hun gezinnen. En ik vind het heel bijzonder dat kinderen in een vlog zich afvragen hoe hun eten er in 2050 uitziet.'

Dit jaar gaat ze 'zeker een bakkie bij de boer doen'. Ook innovatie-events staan in haar agenda, zoals het launch event van de nieuwste eierraaprobot en verschillende bijeenkomsten over big data.

Wat is de gedachte achter de Dutch Agri Food Week? Welk doel streven al deze initiatieven na?

'De hartenkreet in alle schakels van de agrifood keten is dat we de verbinding met de maatschappij terug willen. Het is en blijft actueel. In haar landbouwvisie vestigt minister Carola Schouten de aandacht op waardering voor boeren en tuinders.

'Daarnaast willen we innovatie laten zien. We zijn op dat gebied tenslotte een erkend topspeler. Ik maak graag de vergelijking met een vuurtoren: de hele wereld ziet de Nederlandse land- en tuinbouw als succesvol en innovatief, maar aan de voet van de toren is het donker.'

Wat is de toegevoegde waarde van deze week, met al zoveel evenementen, congressen en open dagen in een jaar?

'Op één moment naar buiten treden voor breed publiek is belangrijk. Daarmee maak je het ook voor een internationaal publiek aantrekkelijk om naar Nederland af te reizen. We hebben een landelijk bereik en bundelen de krachten in de hele keten, van uitgangsmaterialen tot distributie.'

Een van de activiteiten is 'Bakkie bij de boer' met landelijk honderd deelnemende boeren. Is dat een teleurstellend aantal?

'Zo'n groot evenement zet je niet in een keer op de kaart en mensen ontvangen is niet voor elk boerenbedrijf op ieder moment mogelijk. De educatieboeren doen al vanaf de eerste editie mee en nu breiden we dat verder uit.

'We willen de komende jaren verder groeien en hopelijk zetten LTO en boeren en tuinders er ook flink de schouders onder. Met letterlijk bij elkaar over de vloer komen kweek je begrip tussen boeren en burgers.'

Het thema is dit jaar 'Wat eten we nu en in 2050?'. Hoe ziet ons toekomstige menu eruit?

'De aandacht voor gezondheid en het voorkomen van ziektes met voeding zal groeien. We krijgen gepersonaliseerd eten, eventueel met hulp van 3D-printing. De milde conservering van voeding zal steeds belangrijker worden.

'De verduurzaming van de voedselketen speelt een steeds belangrijkere rol, met de verdere verwaarding van producten en het gebruik van reststromen. Het is de vraag wat de maatschappelijke acceptatie van deze mogelijkheden is, maar het zijn allemaal onderwerpen waar boeren en tuinders mee aan de slag kunnen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
Meer weer