Westlands+diner+biedt+elke+gast+een+eigen+menu
Nieuws
© Daniek Verkijk (geen rechten, die zijn betaald door Koppert Cress)

Westlands diner biedt elke gast een eigen menu

Een toekomst waarin individuele, op de gezondheid gerichte voeding een rode draad is, komt in zicht. Als voorschot daarop is dinsdag het eerste 'diner op maat' gehouden met per gast een op de persoon gericht menu.

Het evenement met honderd genodigden vond plaats in Monster bij Koppert Cress. Het was in het kader van de Dutch Agrifood Week, georganiseerd door Vers+, een innovatieprogramma van Koppert Cress en de Best Fresh Group met steun van de gemeente Westland.

• Lees ook: 'Grootste agrifoodpodium biedt kansen voor boeren'

De gedachte achter Vers+ is dat het voedingspatroon van mensen veel gezonder kan, maar dat daarvoor wel actie nodig is. Zo is er nog veel onbekend over de precieze gezondheidseffecten van verschillende soorten groenten en fruit. En met wat wel bekend is, wordt nog veel te weinig gedaan, volgens directeur Rob Baan van Koppert Cress en initiatiefnemer van Vers+.

DNA-onderzoek

Wetenschappers hebben aangetoond dat in de genen is vastgelegd of mensen iets al of niet lekker vinden. Vanuit die gedachte was van alle dinergasten vooraf het DNA onderzocht. Met de resultaten daarvan kon per persoon een gezond, maar ook op de eigen smaak gericht menu worden samengesteld. Gemeten aan de eetlust van de deelnemers was dat gelukt.

Alle aanwezigen kregen bovendien aanwijzingen mee over hun voedingsbehoefte, gebaseerd op het DNA-profiel. Voordat zo'n persoonlijk voedingsadvies, gebaseerd op het DNA, gemeengoed kan worden, is nog verder onderzoek nodig. De initiatiefnemers van Vers+ verwachten dat over enkele jaren de eerste praktijktoepassingen mogelijk zijn.

Breder programma

Het experiment maakt deel uit van een veel breder programma om voedsel nadrukkelijker en gerichter in te zetten voor een gezond leefpatroon. Veredelingsbedrijven kunnen daaraan bijdragen door van bepaalde planten rassen te kweken die een extra hoog gehalte bevatten van bepaalde gezonde stoffen.

Voor de primaire tuinbouw liggen er kansen. Baan ziet perspectief om met minder areaal grotere marges te realiseren. Dat past volgens hem bij Nederland. 'In een duur land moet je geen goedkope dingen maken. En Nederland met z'n universiteiten en de WUR kan hierin wereldwijd een gidsland worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 1°
  10 %
 • Maandag
  6° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
Meer weer