Polen haalt 500.000 ton appels uit de markt

De Poolse overheid laat 500.000 ton industrieappels uit de markt halen. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De appels worden verwerkt tot geconcentreerd sap en worden gebruikt voor energiedoeleinden.

Polen+haalt+500%2E000+ton+appels+uit+de+markt
© William Hoogteyling

De coördinatie van de vernietiging is in handen van verwerkingsbedrijf Eskimos, dat gespecialiseerd is in bevroren fruit. De regeling kwam tot stand na overleg van de overheid met fruittelers, overheid en verwerkende bedrijven. De bedoeling is dat na deze ingreep door de overheid, de appelmarkt stabiliseert.

Eskimos is deze week gestart met het opkopen van industriefruit. Het bedrijf ontvangt van de Poolse overheid staatsgaranties voor de logistieke operatie. De actie zal doorlopen totdat de prijzen weer op een normaal niveau liggen, maar desnoods tot het einde van het seizoen. Het bedrijf biedt telers uitbetaling met een uitgestelde leverdatum. Ook komen de kosten voor opslag voor rekening van Eskimos.

Europees geld

Volgens Herman Bus van NFO laat de actie van de Poolse overheid zien dat er een moordende concurrentie gaande is in de appelmarkt. Ook Nederlandse telers hebben daar flink last van. Bus: 'Het past bij een trend die wij al langer zien. Door Europese subsidies is er enorm veel areaal appel bijgekomen in Polen. Nu de Russische markt is weggevallen door de boycot zorgt dat voor problemen. Het wrange is dat de aanleg van nieuwe boomgaarden, met steun door Europees geld, gewoon door gaat in Roemenië en Bulgarije. Wij hebben daar bezwaren bij. Ook de Italianen hebben dat laten weten. Een pas op de plaats zou beter zijn, want er is geen wenkend perspectief op het moment in de markt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer