Topdrukte voor mobiele sappers

De grote appeloogst dit jaar zorgt voor een overvolle agenda voor Tonnie Visch en zijn mobiele sappers. Met zijn team en pers reist Visch vooral door het oosten van het land om op locatie de rijpe appels en peren te verwerken tot vruchtensap.

De blokpers die het team van Tonnie Visch gebruikt is uniek in Nederland. En volgens Visch levert deze werkwijze ook het lekkerste sap op. 'Wij vermalen de hele appel en peer tot moes en daarna wordt dit door een filterdoek gedrukt, waardoor je de meeste smaak overhoudt.'

De persdagen van het Welsumse sapmobiel zijn strak georganiseerd. Mensen kunnen zich van te voren opgeven en krijgen een tijdstip doorgegeven waarop ze zich kunnen melden met hun eigen fruit. Om een uurtje later weer met de volle pakken naar huis te gaan. 'Het sap wordt gepasteuriseerd voordat het in het pak gaat. En het overgebleven pulp wordt afgevoerd als veevoer naar een lokale boer.'

Meer smaak

Tonnie Visch verwacht dat hij met zijn team in dit oogstseizoen minstens 150.000 liter sap verwerkt. Vandaag staat er in het Gelderse Nijbroek 6500 kilo fruit op het schema en dat levert dan zo'n 5.000 liter sap op. En het liefst heeft Tonnie Visch een mooie mengeling van appelrassen door elkaar heen. 'Hoe meer soorten door de pers, hoe meer smaak. En dan het liefst ook nog wat peren erbij zodat het zurige er een beetje af gaat. Daar hou ik van.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer