Handelsconflict+met+Verenigde+Staten+lijkt+van+de+baan
Nieuws
© ANP

Handelsconflict met Verenigde Staten lijkt van de baan

Het gevaar voor een handelsoorlog met de Verenigde Staten is voorlopig geweken. President Donald Trump heeft de importheffingen voor Europees staal en aluminium in de ijskast gezet.

De opschorting van de importtarieven voor Europees staal werd donderdag bekendgemaakt in de Amerikaanse Senaat. Trump lijkt hiermee te zwichten voor de dreiging van een handelsconflict met de Europese Unie. Die dreigde bij monde van EU-commissaris Cecillia Malmström (handel) met contraheffingen op Amerikaanse cranberries, pinda's, mais, motorfietsen en dranken.

Afgelopen week bepleitte Malmström samen met Peter Altmaier, de Duitse minister van Economische Zaken, in Washington de belangen van een goede handelsrelatie tussen de VS en de EU. Daarop kwam de Amerikaanse handelsminister Robert Lighthizer in de Senaat met de mededeling dat de tarieven voor de EU zijn opgeschort zolang de onderhandelingen nog lopen.

Irritatie

Trumps beslissing om over te gaan tot heffingen op staal en aluminium worden gevoed door zijn onvrede over het handelsbeleid van andere landen. De 'zakenpresident' heeft al vaker zijn irritatie geuit over in zijn ogen oneerlijke barrières die andere landen opwerpen. Zo wordt Amerikaans vlees en zuivel niet toegelaten tot de EU vanwege het hormoongebruik daar in de veehouderij.

Trump maakte al eerder uitzonderingen voor Mexico en Canada. Zijn protectionistische handelspolitiek richt zich nu vooral op China. Hij beschuldigt dat land van het stelen van technologie en het dumpen van goedkoop staal op de Amerikaanse markt.

Importheffingen

Donderdag kondigde de president nieuwe importheffingen aan op Chinese producten. Het gaat onder meer om robots, hogesnelheidstreinen, elektrische auto's en ruimtevaarttechnologie. Bij deze handel gaat het jaarlijks om 60 miljard dollar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer