EU+en+Japan+sluiten+%27kaas+voor+auto%27s%27+akkoord
Nieuws
© Etienne Ansotte, Europese Commissie

EU en Japan sluiten 'kaas voor auto's' akkoord

De export van Europese landbouwproducten naar Japan gaat de komende jaren fors groeien. Dat is het gevolg van het handelsakkoord dat het land dinsdag sloot met de Europese Unie.

Door de handelsdeal die EU-president Donald Tusk, Commissievoorzitter Juncker en de Japanse premier Abe in Japan ondertekenden ontstaat een markt van 600 miljoen overwegend kapitaalkrachtige consumenten. Bovendien bespaart de overeenkomst Europese bedrijven die exporteren naar Japan jaarlijks bijna 1 miljard aan invoerrechten uit.

Het gevolg van het akkoord is onder meer dat Europese kaassoorten straks bijna 30 procent goedkoper worden voor Japanse consumenten. Europese wijn kan daar 15 procent in wijn zakken. Ook heft het land handelsbelemmeringen op voor andere producten. Hierdoor kan de rund- en varkensvleesexport naar Japan flink groeien. Ook biedt de deal kansen voor de 200 Europese landbouwproducten met een beschermde geografische indicatie, zoals parmaham, feta en champagne.

Tegenprestatie

Europa heft als tegenprestatie de barrières op voor handel in Japanse auto's. De handelsdeal heet ook betrekking op openbare aanbestedingen, energieveiligheid, rampenbestrijding, klimaatverandering, cybercrime en dataveiligheid.

De nieuwe open markt die ontstaat beslaat ruwweg één derde van de wereldeconomie. Voor Nederland is Japan nu al de vijfde grootste handelspartner buiten de EU met een jaarexport van 3,6 en een jaarimport van 9,9 miljard.

Japan hoort bij de vier belangrijkste netto-importeurs van landbouwgoederen ter wereld. In 2017 exporteerde Nederland voor 668 miljoen euro aan landbouw en landbouwgerelateerde producten naar Japan. Het land is een van de belangrijkste exportbestemmingen voor Nederlandse kaas.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer