Boer vindt dat voederwaarde sorghum tegenvalt

Melkveehouder Geert Hol uit Odiliapeel voert zijn 75 koeien al vanaf november het gewas sorghum. De plant lijkt op mais, maar heeft in plaats van kolven een graanpluim.

Boer+vindt+dat+voederwaarde+sorghum+tegenvalt
© Studio Van Assendelft

'Ik ben enthousiast over de opbrengst van het gewas. We haalden wel 200 kuub per hectare', aldus Hol. De planten waren 3,5 meter hoog en groeiden goed op zijn droogtegevoelige grond. 'Ook ruikt het lekker, de koeien eten het graag en het gewas bevat veel structuur.'

Toch vond Hol dat de voederwaarde hoger had gekund. Het product bevat 703 VEM. Hij vergelijkt het gewas met kunstmatig gedroogde luzerne (rumiplus) uit Frankrijk.

Energiewaarde

'De energiewaarde en het eiwitgehalte vallen wat tegen. Het gewas was te massaal. Dit seizoen kies ik voor een korter ras én wil ik het misschien hoger hakselen.'

De melkveehouder voert dagelijks maximaal 6 kilo sorghum per koe, daarnaast nog 20 kilo mais en 12 kilo kuilgras. 'Ik kies niet voor een hoger aandeel sorghum. Onze koeien produceren 10.000 kilo melk per jaar, dus moet ik ze goed voeren. Vanwege de magere voederwaarde voer ik het nu ook aan het jongvee.'

Bodemvruchtbaarheid

Ondanks dat de voederwaarde tegenviel, verwacht Hol dat sorghum best wel eens een belangrijk gewas in Nederland kan worden. 'Ik ben ervan overtuigd dat er nieuwe rassen komen die wel kunnen concurreren met mais. Sorghum kan op termijn misschien wel 25 procent van de mais op droogtegevoelige gronden gaan vervangen. Bovendien heeft het een enorm wortelstelsel, wat heel gunstig is voor de bodemvruchtbaarheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer