Optimisme over proeven met sorghum

Een proef van CZAV met het hakselen, inkuilen en conserveren van sorghum bij veehouder Kees Jansen in Dongen heeft positieve resultaten opgeleverd. Bij eerdere proeven werden alleen de teeltresultaten gemeten.

Optimisme+over+proeven+met+sorghum
© Tim van Summeren/CZAV

CZAV wil met de proef in Dongen onderzoeken of sorghum in Nederland geteeld kan worden als voedergewas en wat de voederwaarde is. Als deze uitkomsten positief zijn, kan het gewas ter vervanging van mais of als wisselteelt van gras en mais gaan dienen.

Het was dinsdag even spannend of de metershoge planten gehakseld konden worden met de standaard machines die ook voor de maisoogst worden gebruikt. Loonbedrijf Gebr. Jansen-Dongen werd voor deze klus ingeschakeld. Zowel het hakselen als het inkuilen verliepen echter voorspoedig.

De voederwaarde wordt nog onderzocht. Volgens Tim van Summeren van CZAV is deze iets anders dan mais. 'Het zetmeelgehalte is wat minder, maar de aanwezige eiwitten, de hoeveelheid suikers en de structuurwaarde liggen hoger.'

Voedergewas

Al langer onderzoekt het teeltadviesbureau de potentie van het gewas dat voornamelijk nog op warmere continenten als Amerika en Afrika wordt geteeld. Dat gebeurt zowel in Brabant op lichte zandgronden als op de Zeeuwse klei.

'Sorghum biedt toekomstperspectief', zegt Van Summeren. 'Het gewas is droogtetolerant en heeft een diep en grof wortelstelsel waardoor het een zeer goede structuur achterlaat. Ook gaat het gewas efficiënt om met mineralen en vocht, wat tegelijkertijd goed is voor het milieu.'

In Nederland wordt sorghum tot nu toe met name geteeld op kleine schaal voor proeven. Volgens Van Summeren kan sorghum op termijn een belangrijk voedergewas worden voor de melkveehouderij. Daarvoor is wel meer onderzoek nodig. 'We zijn met name benieuwd naar het opbrengstpotentieel en naar het rendement voor de rundveehouder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer