COV%3A+ieder+incident+slachterij+volop+uitvergroot
Nieuws
© VidiPhoto

COV: ieder incident slachterij volop uitvergroot

Mediabedrijf RTL sprak deze week van misstanden in slachterijen. Maar ieder incident wordt volop uitvergroot, reageert woordvoerder Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Hij vindt daarom dat het aantal incidenten naar nul moet.

Voor het RTL Nieuws van 19 juni zijn de gegevens opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uit die gegevens kwam naar voren dat tussen januari 2015 en april 2017 48 boetes zijn opgelegd aan negentien slachthuizen bij de aanvoer en het doden van dieren. Bij de helft van die gevallen ging het doden niet goed.

• Lees ook: Slachthuizen beboet vanwege fouten

Naar aanleiding van de gegevens van de NVWA werd door RTL Nieuws de volgende nieuwskop gepubliceerd: 'Dieren levend gekookt en gevild in Nederlandse slachthuizen'. Ook stelde RTL Nieuws dat het in Nederland niet veel beter is dan in België.

Continu toezicht

De NVWA stelt dat tegen ieder incident wordt opgetreden. Verder gaat de vergelijking met België mank, omdat in Nederland continu toezicht is van de NVWA.

Jeannette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren, herkent zich eveneens niet in het geschetste beeld. 'We vinden dat dierenwelzijn geborgd moet blijven, van geboorte tot dood. Iedere schakel moet daarin zijn verantwoordelijkheid nemen', zegt de portefeuillehouder.

'Daarbij komt dat allereerst de controle op het slachtproces groot is, zowel bij het levende vee als aan de slachtlijn. Ik verwacht dan ook dat het om incidenten gaat. Als het structureel mis is, neem ik aan dat de NVWA aan de bel trekt.'

Groot uitgemeten

Net als LTO en NVWA vindt COV dat iedere overtreding er een te veel is. Die wordt ook nog direct groot uitgemeten. 'Wij hebben het niet over misstanden, de NVWA ook niet. Een journalist neemt dan de vrijheid om dit woord te gebruiken. Daar hebben we mee te dealen', aldus Van de Riet.

• Lees ook: Incidenten bij slachterijen raken gehele bedrijfstak

De boetes over deze jaren kunnen volgens Van de Riet worden afgezet tegen zo'n 17 miljoen correct uitgevoerde slachtingen per jaar. 'Dit is een foutmarge van 0,0001 procent. Dat percentage komt naar voren uit een goed functionerend wettelijk toezicht', rekent Van de Riet voor. 'Ik zou dat weleens willen zien in een internationaal benchmark.'

Volgens hem loopt, mede naar aanleiding van het slachterijschandaal in Tielt, inmiddels een pilot om camerabeelden van de bedrijven nader te benutten. Van de Riet: 'Dit moet een goed slachtproces nog eens extra waarborgen, waardoor het aantal incidenten wordt verkleind naar nul, het doel voor een goed welzijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer