Krone toont nieuwe Big X 1180

Krone heeft de Big X 1180 gepresenteerd. Het is een aanvulling op de 80-serie. De hakselaar heeft een vermogen van 1.156 pk en is daarmee volgens de Duitse machinefabrikant de sterkste op de markt.

Krone+toont+nieuwe+Big+X+1180
© Hendrik Begeman

Mais is dit jaar in veel variaties te zien, maar het perceel dat Krone op de Magdeburger Börde heeft uitgezocht, spant de kroon: zeker 3 meter hoog. Het perceel is sinds mei tot twee weken geleden dagelijks met een centerpivot beregend met 13 millimeter per keer.

De hakselaar is erop berekend. Om het voor de chauffeur overzichtelijk te houden, is de hakselaar uitgerust met een 70 centimeter in hoogte verstelbare cabine. Deze optie is al bekend bij Krone.

Twaal modellen

De Big X 1180 is een aanvulling op de 80-serie en brengt het aantal modellen op twaalf stuks, met drie series van elk vier modellen. De nieuwe 1180 heeft een 24,24 liter V12-motor van Liebherr. Deze is dwars in de hakselaar geplaatst, waardoor de trommelaandrijving rechtstreeks met een powerriem kan worden aangedreven zonder haakse overbrengingen.

De nieuwe 1180 heeft een 24,24 liter V12-motor van Liebherr

De dwars geplaatste V12 Liebherr-motor is goed voor 1.156 pk.
De dwars geplaatste V12 Liebherr-motor is goed voor 1.156 pk. © Hendrik Begeman

Voor onderhoud van filters en olie volstaat een interval van duizend draaiuren en voor lang doorwerken heeft de hakselaar een 1.500 liter dieseltank.

Hakseltrommel

De MaxFlow-hakseltrommel is volgens Krone niet capaciteit bepalend. Dat is vooral de korrelkneuzer. De trommel kan met 20, 28 of 36 messen worden ingezet. Voor de voor biogas gewenste extra korte haksellengte heeft Krone een trommel met 40 of 48 messen.

De hakseltrommels van de vier 80-serie machines hebben als optie een automatische afstelling van het tegenmes. Het tegenmes is ook handmatig in de cabine op het bedieningsterminal in te stellen.

VariLoc

Met VariLoc kan de chauffeur het toerental wisselen van 1.250 naar 800 toeren per minuut of andersom. In beide gevallen blijven de korrelkneuzer en de gewasversneller op maximum toeren draaien.

Voordeel van het VariLoc-systeem is dat de chauffeur 's morgens een gewas voor biogas kan hakselen en 's middags silage. Zowel de hakseltrommel als het werprad heeft een VariStream geveerde bodem en achterwand, wat minder belasting en slijtage geeft.

Korrelkneuzers

De Optimaxx 250 en 305 zijn de nieuwe korrelkneuzers. De 305 heeft een 20 procent grotere diameter van 305 millimeter en een 20 procent grotere omtreksnelheid waarmee hij tot 100 kilo per seconde kan verwerken. Beide kneusrollen hebben 30 procent verschil in toeren en als optie 40 of 50 procent verschil.

De rollen hebben een diagonaal tegengestelde vertanding. Daardoor ontstaat een schaareffect waardoor de korrels zowel in de lengte als overdwars worden gekneusd.

De nieuwe korrelkneuzer heeft een diagonale tegengestelde vertanding.
De nieuwe korrelkneuzer heeft een diagonale tegengestelde vertanding. © Hendrik Begeman

De Optimaxx 250 en 305 zijn leverbaar met twee verschillende tandenaantallen. De lagers zijn voorzien van temperatuursensoren, waarmee de vinger aan de pols is te houden. Voor wisselen van gras naar mais is de korrelkneuzer eenvoudig in of uit te bouwen.

XCollect

Krone introduceerde een nieuw maisvoorzetstuk, de XCollect. Deze wordt leverbaar naast de bestaande EasyCollect. Hiermee speelt Krone in op de wereldwijd verschillende oogstomstandigheden. De XCollect is leverbaar in drie werkbreedtes van acht, tien en twaalf rijen.

Tot nu toe kende Krone het systeem van de gedwongen snit, dat wil zeggen dat een soort rondgaande ketting met messen het gewas afsneed tegen een vast ondermes en zo naar het midden transporteerde. Bij de nieuwe XCollect wordt het gewas gesneden met verschillende schijven op rij met sikkelvormige inhammen en zonder tegenmes. Krone noemt dit de vrije snit.

De XCollect heeft schijven met sikkelvormige inhammen voor de 'vrije snit'.
De XCollect heeft schijven met sikkelvormige inhammen voor de 'vrije snit'. © Hendrik Begeman

De snijschijven zijn door een slipkoppeling beveiligd tegen overbelasting en het toerental kan vanuit de cabine worden aangepast. De nieuwe XCollect-voorzetstukken bestaan uit drie delen die voor transport boven elkaar worden opgeklapt. In het werk hebben ze ieder hun eigen diepteregeling voor een optimale bodemaanpassing.

Sensor

Bij de nieuwe hakselaars maakt Krone gebruik van de elektronische mogelijkheden. Zo is aan de afvoerpijp een sensor gemonteerd die met 3D-analyse de inhoud van de naast rijdende wagen detecteert en waarmee met EasyLoad de wagens automatisch zijn te vullen. Er zijn verschillende programma's, bijvoorbeeld van voor naar achteren of andersom. Dit is vooral voor de chauffeur een ontlastende functie.

Eveneens op de afvoerpijp zit de AgriNIR-onlinesensor. Die meet het drogestofgehalte en verschillende voedingsstoffen. De gegevens worden in de machineterminal opgeslagen en gekoppeld aan het perceel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer