Rondebalenpers+Krone+ondergaat+verjongingskuur
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Rondebalenpers Krone ondergaat verjongingskuur

De rondebalenpers staat dit jaar bij Krone extra in de belangstelling, want de machine jubileert. Ondanks zijn veertigjarige leeftijd blijft de machinefabrikant de pers vernieuwen. Krone toont op Agritechnica de noviteiten.

Krone lanceerde in 1977 zijn eerste rondebalenpers, de KR 180. Al snel sloeg de pers in de praktijk aan met zijn gesloten perskamer en eindloze stavenketting die de baal in elkaar draaide. Een uitvinding van Krone. Vanuit dit begin is de machinefabrikant constant blijven ontwikkelen en heeft de rondebalenpers wereldwijd zijn weg gevonden.

In 2007 presenteerde Krone de Comprima met nieuwe technieken, zoals de NovoGrip waarbij de metalen staafkettingen zijn vervangen door rubber riemen met staven. Deze zijn een stuk rustiger dan de metalen kettingen en trekken lichter. Momenteel geeft Krone drie jaar of 30.000 balen garantie op dit systeem.

Nieuwe ontwikkelingen

Met het dubbeljubileum dit jaar presenteert Krone in november op Agritechnica in Hannover weer een aantal nieuwe ontwikkelingen. Op het melkveebedrijf van Stephan Sweers in het Duitse Emden gaf de machinefabrikant deze zomer een voorpremière van de noviteiten. Aan de buitenkant valt het nieuwe uiterlijk op. In de machine heeft Krone ook wijzigingen doorgevoerd.

De pick-uptanden zijn overgenomen van de opraapwagens

Zo zijn de pick-uptanden in W-vorm aangebracht voor een gelijkmatiger opname en aanvoer van het gewas. Dit is overgenomen van de opraapwagens. Het geeft ook een egalere belasting van de aandrijving, omdat niet een hele rij tanden tegelijk wordt belast. De pick-up zelf is pendelend opgehangen en is daardoor beter bodemvolgend.

Snijinrichting

De pers heeft als snijinrichting een 53 centimeter snijrotor in combinatie met twee messengroepen, die als optie hydraulisch in of uit zijn te schakelen. Standaard worden ze mechanisch in of uitgeschakeld. Krone levert ze met 17 of 23 messen. Ze zijn in combinaties van 0-8-9-17 of 0-13-26 te gebruiken.

Het snijwerk trekt het gewas naar zich toe, waardoor het secuurder wordt gesneden en meer structuur blijft behouden. De pick-up en de snijrotor zijn apart van elkaar beveiligd door een slipkoppeling. De bodem onder de snijinrichting kan vanuit de cabine hydraulisch worden neergelaten om verstoppingen op te heffen. In dat geval wijken de messen automatisch uit.

Folie

In standaarduitvoering worden de balen in de perskamer met een net gewikkeld. Nieuw is de optie om ze in de perskamer met folie te wikkelen. Dit geeft het voordeel dat later op de wikkeltafel met minder folie gewikkeld hoeft te worden. Voor de gebruiker van de balen is het voordeel dat deze niet met twee soorten afval blijft zitten dat gescheiden moet worden.

Volgens de fabrikant geeft foliebinding ook minder lucht in de baal en daardoor minder verlies en minder kans op indringen van vocht. Er is eenvoudig en snel over te schakelen van net- naar foliebinding en andersom. Als optie is een hydraulische persdrukinstelling leverbaar tot een maximum van 180 bar.

Comprima

De Comprima-persen zijn leverbaar in verschillende varianten: de F-modellen hebben een vaste kamer, de V staat voor vaste kamer en de toevoeging C staat voor combinatie met wikkelaar. Deze combimachines worden altijd geleverd op een tandemas. De baaldiameters variëren van 1,25 tot 2,05 meter.

Voor de bediening zijn verschillende opties mogelijk, de Beta II-terminal voor de F- en V-modellen, en de Delta- en de CCI 1200-terminal voor F-, V-, CF- en CV-persen. De laatste twee zijn met touchscreenbediening en geschikt voor Isobus.

Semivariabel

Daarnaast kent Krone de variant semivariabel. Dit is in de basis een pers met vaste kamer, maar dan met een handmatige instelling van de baaldiameter van 1,25 tot 1,50 meter. De toevoeging X houdt in dat de pers is uitgerust met een snijinrichting. De persen hebben hun eigen boordhydrauliek en zijn daarmee onafhankelijk van de hydrauliek van de trekker.

Geleiderollen aan de zijkant van de wikkeltafel voorkomen beschadiging van de folie bij het lossen van de baal. Om dezelfde reden is de tastbeugel op de wikkelaar vervangen door een sensor, die aangeeft wanneer de baal klaar is.

Opties

Als optie is een beugel leverbaar die zorgt dat de baal met de vlakke kant op de grond landt en zijn de persen leverbaar met ledverlichting tot onder de beschermkap waar de folievoorraad ligt opgeslagen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer