Met minder arbeid biggen goed bijvoeren

Wim Hendrickx uit Ossendrecht werkt bijna driekwart jaar met automatisch bijvoeren van melk en brij. 'Met deze installatie kan ik mijn doel halen: met minder arbeid de biggen goed bijvoeren en veel biggen bij de zeug grootbrengen.'

Met+minder+arbeid+biggen+goed+bijvoeren
© De Snuitgeverij

Omdat Hendrickx met een vierwekensysteem werkt, kan hij geen pleegzeugen maken. Om toch dertien tot veertien biggen bij de zeug groot te kunnen brengen, was hij altijd druk met bijvoeren. Daarnaast maakte hij negen wisseltomen.

Voor het bijvoeren van de biggen vond de zeugenhouder een oplossing in het Nutrix+-systeem, een minibrijvoerinstallatie die melk of brij voert aan de biggen via een klein trogje. In een cupsysteem zag hij geen brood. 'Daarmee kun je alleen melk of een papje voeren. De kosten hiervan zijn te hoog. Ten opzichte van melk bijvoeren heb ik deze investering er in drie jaar uit.'

Elektrolytenmix

Starten met melk is volgens Hendrickx nodig, zodat de biggen het systeem snel leren kennen. In het begin voerde hij vanaf de dag na werpen vijf tot zes dagen lang melk aan de biggen. 'Maar die waren hierdoor diarreegevoelig. Daarom voer ik nu de eerste twee dagen elektrolytenmix. Dan nemen ze in ieder geval wat vocht op. Daarna krijgen ze drie tot vier dagen melk.'

Meestal kan ik met vijf of zes wisseltomen uit de voeten

Wim Hendrickx, zeugenhouder in Ossendrecht

Vanaf dag zes krijgen de biggen brij van een prestarter en de laatste week brij van speenvoer. Om de biggen te laten wennen aan de opname van droogvoer, krijgen ze dat vanaf drie dagen voor spenen. 'Dat vreten ze direct goed en ook na spenen vreten ze prima door.'

Dezelfde leeftijd

Tot spenen hebben de biggen 25 gram melkpoeder op, 270 gram prestarter en ruim 300 gram speenvoer. Hendrickx kan dat precies zien omdat hij biggen van dezelfde leeftijd in de kraamstal heeft liggen.

Doordat de biggen zo goed eten uit het Nutrix+-systeem, maakt de ondernemer minder gebruik van wisseltomen. 'Meestal kan ik met vijf of zes wisseltomen uit de voeten. Omdat die ook melk en brij krijgen, vreten en groeien ze prima door.'

Gemiddeld gewicht

Gemiddeld speent Hendrickx dertien tot veertien biggen per zeug met een gemiddeld gewicht van 6,5 kilo op een leeftijd van 23 tot 24 dagen. Door het bijvoeren redden ook de lichtere biggen het. 'Die zet ik apart en krijgen nog vijf dagen extra brij erbij.'

In drie jaar terugverdiend
De investering in de Nutrix+-installatie was 30.000 euro. De totale voerkosten zijn 60 cent per gespeende big. Dat is minimaal 50 cent per big lager dan met een cupsysteem, omdat tien dagen melk bijvoeren kostbaarder is. Met 600 zeugen produceert Wim Hendrickx 20.000 biggen per jaar. De besparing op voerkosten is dus jaarlijks 10.000 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer