Melkcups en wisselbiggen zorgen voor vitale big

Veel vitale biggen grootbrengen bij de zeug is het doel van Evert en Betsie Liefting uit Nijkerk. Ze hebben een cupsysteem om de biggen melk bij te voeren.

Melkcups+en+wisselbiggen+zorgen+voor+vitale+big
© Koos Groenewold

De zeugenhouders zorgen verder voor een optimale voeding van de kraamzeugen. Daarnaast maken ze gebruik van wisselbiggen.

De zeug is voor de biggen de belangrijkste leverancier van voedingsstoffen. 'Daarom moet je kraamzeugen goed voeren', vindt Evert Liefting. 'Een derde van het voer gaat naar de zeugen. Ze krijgen zoveel ze op kunnen, zo'n 8 kilo.'

Dag en nacht

Alle spenen bij de zeugen worden benut. Ook bij eersteworpszeugen liggen de uiers vol met veertien tot zestien biggen. Zijn er biggen over, dan lost Liefting dat op met wisselbiggen. De ene helft van de wisselbiggen ligt overdag bij de zeug, de andere helft 's nachts.

De zeugen krijgen zoveel voer als ze op kunnen

Evert Liefting, zeugenhouder in Nijkerk

De zeugenhouder vindt 'wisselbiggen' een betere term dan 'wisselzeug', omdat de biggen van moeder wisselen. Dit blijkt een goede oplossing om meer biggen bij de zeugen te spenen. 'We merken dat de biggen de zeug nodig hebben, zeker totdat ze een dag of veertien oud zijn.'

Melk bijvoeren

Om de zeugen te helpen bij het grootbrengen van hun biggen, voeren Evert en Betsie Liefting al lange tijd melk bij. Eerst met de hand en sinds drie jaar via een cupsysteem in de kraamhokken. Ze starten op dag twee na de geboorte met het geven van Rescuemilk en gaan door tot veertien dagen. Daarna stappen ze over op Smooth-melk.

De laatste vier tot vijf dagen voor het spenen krijgen de biggen water via de cups. Ze vreten dan meer speenvoer. Vast voer krijgen ze overigens al vanaf de derde levensdag.

Effect

De goede voeding van de zeugen, het gebruik van de wisselbiggen, de melkcups en het bijvoeren met droogvoer hebben effect.

'De uitval in het kraamhok is 10,9 procent. We spenen 13,2 biggen per worp op 24 dagen met een vierwekensysteem met alternerend spenen. De biggen vreten na spenen gewoon door. Een speendip kennen we eigenlijk niet. Vanaf de geboorte groeien ze gemiddeld 372 gram per dag. Ook daarna groeien ze goed door: 827 gram per dag met een EW-conversie van 2,70, ondanks de hitte van deze zomer.'

Balansvloer helpt
Bij de wisseltomen maken Evert en Betsie Liefting handig gebruik van de balansvloer door die omhoog te zetten. De biggen leren het wisselen snel, maar krijgen er op een gegeven moment ook genoeg van. 'Ze blijven liever bij de zeug', zegt Evert Liefting. 'Vanaf een dag of veertien springen ze op de vloer en stoppen we met wisselen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer