Ervaringen+delen+is+leerzaam+voor+alle+partijen
Column
© Peter Roek

Ervaringen delen is leerzaam voor alle partijen

Eindelijk is het zover: mijn kippen lopen buiten. Daar ging een hoop aan vooraf: het schoonmaken van de stallen en verbouwen van één stal van scharrel naar vrije uitloop.

De kippen zijn inmiddels 25 weken en hebben hun draai al aardig gevonden. De Freilandstal is bezet door witte kippen en in de scharrelstal zitten bruine hennen. De start is dus goed gegaan. De hennen gaan snel naar een goede productie en het aantal grondeieren is laag. Voor ons nu de taak om dit vol te blijven houden.

We hebben veel dingen geleerd in de afgelopen weken en we zullen vast en zeker nog veel meer leren in de komende ronde. De Freilandkippen verdelen zich goed over de uitloop (in de wei), maar we hebben wel het een en ander moeten veranderen. Zo hebben we bijvoorbeeld het gaas rondom de uitloop al wat verder dicht moeten maken.

Onder gaas door

In de eerste weken kregen we enkele keren mensen op de dam die een 'vrije' Freilandkip hadden gespot naast het hek. Wat bleek er aan de hand te zijn? De kippen konden op sommige plaatsen onder het gaas door komen. Dus hebben we extra gaas aangebracht aan de onderkant en gelukkig blijkt dit te werken. Ook 's avonds weten de kippen de weg terug naar binnen te vinden.

Dat waren voor mij dus een hoop nieuwe ervaringen. En ik heb nog meer nieuws: sinds een aantal maanden begeleid en coach ik enkele collega-pluimveehouders met hennen, waarvan de snavels niet zijn behandeld. Dit doe ik samen met enkele andere pluimveehouders voor eierhandel Van Beek.

Adviezen en tips

Net als de andere coaches deel ik mijn ervaringen met collega-boeren. Dit is leerzaam voor alle partijen. We gaan samen door de stallen en geven elkaar adviezen en tips. Je kunt namelijk altijd iets van elkaar leren. Want waarom kiest de ene pluimveehouder hiervoor en de andere boer juist niet?

Zelf vind ik het ook altijd fijn wanneer er iemand een kritische maar open blik geeft over wat ik op mijn bedrijf goed doe, maar ook wat ik zou kunnen verbeteren. Zo blijven we van elkaar leren. Wat mij betreft is dit erg leuk en leerzaam.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer