Duimen+en+hopen+dat+vogelgriep+zo+weer+over+is
Column
© Peter Roek

Duimen en hopen dat vogelgriep zo weer over is

Jammer genoeg wordt onze pluimveesector weer geteisterd door de vogelgriep. De spanning zit er weer goed in. Dus duimen en hopen dat het zo weer over is…


Het begon bijna twee maanden geleden met een ophokplicht. Onze vrije uitloop-kippen waren net gewend aan het buiten zijn en moesten verplicht binnen blijven. Een goede ingreep van de staatssecretaris van Economische Zaken. De dreiging van vogelgriep van wilde vogels is zo ontzettend groot.

Er zijn al heel wat wilde vogels gevonden met de griep. En dan ook een bedrijf… wat verschrikkelijk, het zal je maar gebeuren! En dan maar hopen dat het bij enkele bedrijven blijft.

Maar ondanks de strenge hygiënemaatregelen bleek de vogelgriep toch uit te breiden. Inmiddels zijn er al meerdere pluimveebedrijven besmet geraakt door de griep.

De angst is groot binnen de pluimveehouderij. Wat staat ons te wachten? Kunnen we onze eieren nog kwijt? Mag de mest afgevoerd worden? En onze nieuwe kippen, mogen die wel komen? Wat kunnen wij nog meer doen om het buiten te houden? We hopen dat het weer heel snel voorbij gaat, als het gaat vriezen. En als de vogeltrek verdergaat, is het besmettingsgevaar hopelijk weer kleiner.

De ondernemers die tot nu toe getroffen zijn wil ik veel sterkte wensen. Het heeft voor hen enorme impact op alles, op je emotionele en economische kant van het bedrijf. Ik kan me indenken dat het verschrikkelijk moet zijn. Maar ja, je moet toch door.

Wij, als bedrijf, proberen ook alles om het buiten te houden. We houden ons strak aan het hygiëneprotocol. Daarnaast hebben we één stal vorige week leeggehaald en zijn we aan het schoonmaken.

We hopen dit voor de kerst klaar te hebben. Dan kunnen we tussen kerst en oud en nieuw de stal ontsmetten en klaarmaken voor de nieuwe kippen. We hopen dat die in de eerste week van januari op ons bedrijf binnenkomen.

Vanuit deze kant heel fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond Nieuwjaar gewenst. Enne… help ons hopen dat de vogelgriep weer snel overwaait.

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer