Start+demoplatform+voor+zachtfruit+bij+Van+Garderen
Nieuws
© Haijo Dodde

Start demoplatform voor zachtfruit bij Van Garderen

Bayer, The Greenery en de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) starten op het bedrijf Zachtfruit Schalkwijk in samenwerking met de telersfamilie Van Garderen een demoplatform voor de duurzame teelt van kleinfruit.

Voor de aanleg van dat platform is gisteren op het bedrijf in Schalkwijk het startsein gegeven. De bijeenkomst werd tevens gebruikt om het begin van het zachtfruitseizoen in te luiden en om een nieuw koelhuis op het bedrijf van de familie Van Garderen officieel in gebruik te nemen.

Anton en Ria van Garderen begonnen in 1981 hun bedrijf met bessen, frambozen en bramen met een teeltoppervlakte van 2 hectare. Dat is inmiddels uitgebreid tot een areaal van 35 hectare. Vorig jaar nog is in Schalkwijk een nieuw perceel aangekocht van 19 hectare. Dat is ook de locatie voor het demoplatform. Op het Utrechtse bedrijf werken Anton en Ria van Garderen al vele jaren samen met hun zoon Anko en dochter Geke.

15 miljoen verpakkingen

Behalve voor de eigen teelt is Zachtfruit Schalkwijk het pakstation voor afzetorganisatie The Greenery. Op het bedrijf worden jaarrond vooral rode en blauwe bessen, frambozen en bramen bewaard, gesorteerd en verpakt. Het aantal verpakkingen op jaarbasis is inmiddels zo'n 15 miljoen.

Het idee voor het demoplatform ontstond na een gesprek tussen Anton van Garderen en medewerkers van Bayer CropScience. De middelenfabrikant ziet het initiatief als mogelijkheid om de principes van het in praktijk brengen van duurzame maatregelen via ForwardFarming ook door te vertalen naar de kleinfruitsector.

Hogere eisen

'De wereld verandert snel en er worden steeds hogere eisen aan onze producten gesteld', zegt Van Garderen. 'Het is mooi dat we samen met enkele ketenpartners nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op deze manier kunnen testen.'

Tijdens de startbijeenkomst in Schalkwijk benadrukte directeur Steven Martina van The Greenery het belang van een milieuvriendelijke productie. 'We moeten constant vooruitdenken en stappen maken als gehele zachtfruitsector. Onder meer door te participeren in dit demoplatform wil The Greenery daaraan een bijdrage leveren.'

Gezonde uitstraling

Martina wijst erop dat PlanetProof als duurzaamheidskeurmerk steeds meer een gezicht krijgt in het winkelschap. 'Zachtfruit heeft een gezonde uitstraling bij consumenten. Dat moeten we koesteren. Met onder meer PlanetProof kunnen we daar in de markt nog meer de nadruk op leggen.'

Damien Viollet, directeur van Bayer in de Benelux, stelt dat het waardevol is om ook in de fruitteeltsector te kunnen experimenteren met technieken die bijdragen aan een betere duurzaamheid. 'Op dit platform gaan we aan de slag met digitalisering, robotisering, verbetering van de biodiversiteit en het testen van nieuwe bestrijdingsmethoden. Bovendien kunnen we alle innovaties combineren.'

Digitaal

Volgens Viollet wordt digitaal de nieuwe en universele taal in de landbouw. 'De komende jaren moeten aantonen wat de meerwaarde is van het verzamelen van data. Van dit nieuwe perceel gaan we ook zoveel mogelijk gegevens verzamelen en die willen we delen met onze stakeholders en ook met andere kleinfruittelers.'

Aryan van Toorn van de CAF zegt dat het goed is dat ketenpartijen schouder aan schouder staan in het proces van verduurzaming van de fruitteeltsector. 'Op dit platform kunnen we het verhaal over een milieuvriendelijke teelt uitleggen aan de consument en verder de telers ondersteunen door te laten zien wat mogelijk is op het gebied van verduurzaming.'

Voldoende biodiversiteit

Het nieuwe perceel van 19 hectare dat deels dienst gaat doen als demoplatform, wordt de komende drie jaar aangeplant. Anton van Garderen vertelt dat de eerste gewassen er al super bijstaan. Verder is een windscherm aangeplant met drie verschillende bloeiende boomsoorten en dat ook enkele bloemstroken zijn ingezaaid. 'Vanaf het begin zorgen we voor voldoende biodiversiteit om zoveel mogelijk nuttige insecten aan te trekken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer