Goede toon en koers

De landbouwvisie van minister Carola Schouten verdient waardering. Haar verhaal is een lofzang op boer en tuinder. Ze kiest de goede toon, spreekt waardering uit voor hun prestaties en legt ook een verantwoordelijkheid bij de consument. Een betere beloning staat prominent in de visie.

Goede+toon+en+koers
© Dirk Hol

De minister kiest met 'Nederland als koploper in kringlooplandbouw' de goede koers. Bij voorkeur gesloten kringlopen op kleine schaal, maar ook over de grens. De bewindsvrouw sluit aan bij projecten en programma's die wij hebben ingezet.

Schoutens visie is realistisch, maar heeft ook een paar omissies. De focus op de productiekant van het individuele bedrijf gaat voorbij aan de realiteit dat veel boeren en tuinders in internationale ketens produceren. Grondstoffen komen uit alle delen van de wereld en de eindproducten gaan naar de landen om ons heen. Dat betekent dat kringlopen altijd een internationale dimensie moeten hebben.

De ban op kunstmest in 2030 roept weerstand op. De minister doelt vooral op kunstmest die met fossiele energie (lees gas) wordt geproduceerd. Bij deze een oproep: sluit groene, CO2-neutrale kunstmest niet uit. Kunstmest is onmisbaar bij sterke gewassen die tegen een 'klimaatstootje' kunnen.

Schoutens visie is realistisch, maar heeft ook een paar omissies

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Schouten refereert in haar visie aan de kracht van onderzoek, voorlichting en onderwijs, maar laat het helaas bij deze constatering. Wat we nodig hebben, is een agroautoriteit die geld kan ophalen voor praktijkonderzoek. Dan houden we de voorsprong en blijft de sector wereldwijd toonaangevend.

De visie biedt een goede basis. We zullen constructief, zelfbewust en met onze eigen ideeën meedoen aan de verdere uitwerking ervan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer