Voor+Donald+Trump+is+het+America+first
Column
© Dirk Hol

Voor Donald Trump is het America first

Nog een kleine week en dan wordt Donald Trump geïnstalleerd als nieuwe president van de Verenigde Staten. Als de man ook maar iets waarmaakt van wat hij in de campagne en sinds zijn verkiezing allemaal heeft gezegd, kan dit behoorlijke consequenties hebben voor onze land- en tuinbouw.

Voor Trump is het 'America first'. Dat mag je overigens ook verwachten van een nieuwe president. De manier waarop, is trouwens wel apart. Waar de VS in het verleden altijd uitblonk als grote voorstander van de vrije handel, lijkt het er vooralsnog op dat onder de nieuwe president een meer protectionistische koers gevaren gaat worden.

De eerste voortekenen zijn er al. TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de VS en Europa, zou eerst maar eens in de prullenbak moeten verdwijnen. Nou zijn er ook aan deze kant van de oceaan de nodige twijfels over TTIP. Met name in Frankrijk en Duitsland. Willen we wel handel op basis van normen en waarden die niet altijd de Europese zijn? Begrijpelijke twijfels dus.

Export

Maar de Nederlandse land- en tuinbouw exporteert veel. Naar Europa, maar ook daarbuiten. Zo ook naar de Verenigde Staten. Naast alle zaken die we daar op dit moment verkopen, ligt er nog een prachtige markt voor onze zuivelproducten en pootgoed bijvoorbeeld. Zo wordt er nog maar sinds kort weer Nederlands kalfsvlees geëxporteerd naar de VS.

Afgelopen week werd ik aangesproken op het feit dat de Amerikanen overwegen deze import van kalfsvlees weer te gaan belasten met een heffing van 100 procent. Weg mooie exportmarkt dus, als ze dat doorzetten. Ik heb onze staatssecretaris erop aangesproken om dat te voorkomen.

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer