Nepnieuws
Column
© Dirk Hol

Nepnieuws

Nepnieuws, u heeft er vast wel eens van gehoord. De laatste tijd leidt dit verschijnsel tot aardige discussies. Zeker na de vermeende bemoeienissen van de Russen met de Amerikaanse verkiezingen.

Maar ook op Facebook schijnt het vaak voor te komen. Zozeer zelfs dat we onlangs konden lezen over een initiatief van overheden om samen met Facebook dit verschijnsel tegen te gaan.

Iedereen z'n eigen feiten. De waarheid bestaat niet meer, want iedereen heeft zijn eigen waarheid. Wij als landbouw werden afgelopen maandag in een kwaad daglicht gesteld door iets dat je makkelijk als 'nepnieuws' kunt kwalificeren. Milieudefensie deelde op treinstations een krantje uit onder de naam De Pers. Menigeen dacht dat dagblad De Pers terug was.

Maar nee, het betrof hier een krantje van Milieudefensie. Hierin werd beweerd dat onze melkveehouderij ervoor verantwoordelijk is dat oerwouden worden gekapt om soja te telen. Soja die dan na een lange zeereis weer aan onze koeien wordt gevoerd.

Nou wil het toeval dat de Nederlandse zuivelketen haar behoefte sinds 2015 volledig afgedekt heeft met zogenoemde RTRS-certificaten voor verantwoorde soja. Met andere woorden, deze soja wordt verantwoord geteeld en er worden geen bossen voor gekapt. Dit in tegenstelling tot wat in het krantje van Milieudefensie wordt beweerd. De Nederlandse zuivel doet dit als eerste sector ter wereld.

Deze verandering is tot stand gekomen in overleg met het Wereld Natuurfonds, Solidaridad en Natuur en Milieu. Iets om trots op te zijn, zou ik zeggen.

Jammer dat Milieudefensie hier de plank mis slaat. Een mooi staaltje nepnieuws, gesponsord door de Postcodeloterij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer