Nederland+postzegelland
Column
© Dirk Hol

Nederland postzegelland

De discussie over de toekomst van de Nederlandse landbouw is in volle gang. In Brussel loopt de discussie over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), in Europa over het budget.

In Nederland probeert minister Carola Schouten (LNV) te komen tot een nieuwe landbouwvisie. En maatschappelijk loopt in Nederland de discussie over biodiversiteit en natuurinclusiviteit van de landbouw hoog op.

Dagblad Trouw gooide, niet geheel toevallig, olie op het vuur door een Nationaal Landbouwdebat te starten. Een grote groep boeren werd om een mening gevraagd. Een rode draad lijkt wel dat boeren tegen alles zijn: politiek, wetenschap, belangenbehartiging… Kan dat iets te maken hebben met de steekproef (niet aselect)?

Prachtig is de uitkomst dat veel boeren duurzamer willen werken. Al is het jammer dat niet doorgevraagd is hoe. Wanneer je mensen vraagt of ze meer en beter openbaar vervoer willen, zegt bijna iedereen 'ja'. Vraag je vervolgens of ze meer belasting willen betalen om dat te financieren, dan zegt bijna iedereen 'nee'. Tja… Werk aan de winkel dus om een en ander verder uit te zoeken.

Bij alle discussies over hoe het verder moet met onze landbouw, het budget en het GLB, valt op dat veel vanuit onze 'kleine omgeving' wordt geredeneerd en niet altijd met de juiste feiten

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Bij alle discussies over hoe het verder moet met onze landbouw, het budget en het GLB, valt op dat veel vanuit onze 'kleine omgeving' wordt geredeneerd en niet altijd met de juiste feiten. Feiten zijn bijvoorbeeld dat Nederland een kleine, open economie heeft die erg afhankelijk is van de export; dat Nederlandse landbouwproducten (volgens de WHO) een lage carbonfootprint en energiebelasting hebben en een hoog gehalte aan inhoudstoffen.

Laten we bij deze discussies de oogkleppen iets breder zetten en vooral niet doen alsof we hier op een postzegel leven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer