Sigaar uit eigen doos

Het lijkt dat aan de droogte en de hitte een einde komt. Voor vakantiegangers vervelend, voor boeren en tuinders een zegen. Want zij snakken naar regen en verkoeling. Ze hebben behoefte aan neerslag van 20 tot 30 millimeter per dag. Dat kan de grond aan en brengt weer leven op de velden. Dan komt er van dit groeiseizoen misschien nog iets terecht.

Sigaar+uit+eigen+doos
© Dirk Hol

Boeren en tuinders spreken niet snel over een ramp, maar deze zomer zitten we er dichtbij. Het is goed dat minister Carola Schouten (LNV) op ons aandringen erkent dat deze droogte en hitte geen normaal bedrijfsrisico zijn en dat zij maatregelen neemt om boeren en tuinders tegemoet te komen. Dat siert haar, maar ik betwijfel of we nu echt op de bank moeten springen om te juichen over het maatregelenpakket. Brussel moet nog toestemming geven voor een aantal maatregelen.

Dan de brede weersverzekering. Rond 10 procent van de boeren en tuinders is deelnemer. Dat percentage zegt iets over de voorwaarden en de kosten van deze verzekering. Boeren en tuinders kunnen rekenen en zetten de kosten en de kans op een mogelijke uitkering tegen elkaar af. De brede weersverzekering is voor velen te duur.

Laat daar de overheid iets fundamenteel aan doen. Dat begint bij de assurantiebelasting van 21 procent over premie en (polis)kosten die de verzekeraar berekent. Schaf die af. Niet morgen, maar vandaag.

Boeren en tuinders spreken niet snel over een ramp, maar deze zomer zitten we er dichtbij

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Verlaag het eigen risico naar maximaal 20 procent en verruim de voorwaarden zo dat de gevolgen van de droogte van dit jaar verzekerbaar worden. Dan doe je als overheid wat voor boeren en tuinders. Aan een sigaar uit eigen doos hebben we geen behoefte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer