%27Kentering+in+weidegangdenken%27
Nieuws
© Koen van Wijk

'Kentering in weidegangdenken'

De melkveehouderij is anders gaan denken over weidegang, signaleert voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. 'De maatschappelijke bewustwording speelt een grote rol. Weidegang is steeds meer de standaard.'

Terwijl in 2015 en 2016 ongeveer 65 procent van de melkkoeien weidegang kende, was dat vorig jaar 68 procent. 'Een trendbreuk', stelt Meulenbroeks. Toch kwam dit voor hem niet helemaal onverwacht. 'Vorig jaar deden driehonderd melkveehouders van FrieslandCampina de koeien voor het eerst weer naar buiten. Pakweg vijf jaar geleden moest je als melkveehouder aan collega's op bijeenkomsten uitleggen waarom je de koeien naar buiten deed. Nu moet je juist het opstallen verdedigen.'

• Lees ook: Weer meer melkkoeien in de wei

Hij merkt dat melkveehouders anders zijn gaan denken. 'Ondernemers zijn wat gevoeliger voor trends. Zo was er tien jaar geleden juist een tendens richting opstallen. Met weidegang heb je te veel verliezen en kun je niet een continu rantsoen verstrekken, werd toen gezegd.'

Dat ondernemers nu een andere denkrichting zijn ingeslagen, heeft volgens Meulenbroeks mede te maken met het maatschappelijk draagvlak voor weidegang en de sector. 'Ook zijn ondernemers geholpen om de pluspunten van weidegang te benutten. Denk daarbij aan weidecoaches en nieuwe weidesystemen. Ook een financiële prikkel in de vorm van de weidebonus draagt daaraan bij.'

'Extra bijzonder'

De vakgroepvoorman vindt het extra bijzonder dat weiden juist nu onder grote bedrijven fors is toegenomen. 'Non-gouvernementele organisaties waren altijd tegen schaalvergroting, omdat hierdoor de koeien geen wei meer zouden zien. Nu 7 procent van deze bedrijven de omslag naar weiden heeft gemaakt, is duidelijk dat dit toch anders is. Blijkbaar zetten ook grote bedrijven de plussen en minnen van weidegang op papier en trekken ze hun conclusie. Zeker voor deze bedrijven kan de plus op iedere kilo melk belangrijk zijn.'

Verwacht Meulenbroeks een verdere stijging? 'We moeten zorgen dat we ondernemers blijven ondersteunen om effectief en efficiënt weidegang te laten toepassen. Zo zijn ze bij het project Amazing Grazing bezig met een grasgroeivoorspeller. Wij gaan ook door. Het doel om te komen op het niveau van 2012 is nog niet gehaald.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer