Weer meer melkkoeien in de wei

Het aantal melkkoeien in de wei steeg licht in 2017. Er liepen vorig jaar 1,16 miljoen melkkoeien buiten, ongeveer 2 procent meer dan in 2016.

Weer+meer+melkkoeien+in+de+wei
© Koen van Wijk

Vooral bij grotere bedrijven met meer dan honderd melkkoeien is het aandeel waar koeien grazen toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2018.

Volgens deze telling liep 68 procent van de 1,7 miljoen melkkoeien in Nederland buiten. In 2015 en 2016 was dat 65 procent. In 2010 graasde zo'n 75 procent van de melkkoeien buiten. Het ging toen om 1,10 miljoen dieren.

Aandeel bedrijven met weidegang gegroeid

Het aandeel melkveebedrijven dat weidegang toepast is in 2017 voor het tweede jaar op rij gestegen. Daarvoor hielden boeren hun vee steeds vaker op stal. Op 75 procent van de melkveebedrijven mochten alle melkkoeien vorig jaar de stal uit, op 3 procent van de bedrijven mocht een deel van de koeien naar buiten.

Het aandeel bedrijven dat weidegang toepast, ligt nog wel ruim onder het niveau van 2010. Toen liepen de koeien op meer dan 80 procent van de melkveebedrijven in de wei.

Het aandeel bedrijven met koeien in de wei is toegenomen, maar het totaal aantal bedrijven met koeien in de wei is nauwelijks gegroeid. Dat komt doordat het aantal melkveebedrijven is gedaald.

Meer grote bedrijven

Grotere bedrijven laten weer vaker melkkoeien in de wei lopen. Het aandeel bedrijven met 160 of meer melkkoeien dat de dieren weidt, is in 2017 gestegen met 7 procent. Bij grotere bedrijven is ook vaker sprake van deelweidegang.

Bij deelweidegang van melkkoeien kiezen bedrijven ervoor om een deel van de melkgevende koeien op stal te houden. Niet iedere melkveehouder kan of wil zijn hele koppel weidegang bieden. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om hoogproductieve koeien waarbij weidegang ten koste zou gaan van de melkgift.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer