Niet+ieder+lid+kan+leveren+aan+nieuwe+melkstroom+FrieslandCampina
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Niet ieder lid kan leveren aan nieuwe melkstroom FrieslandCampina

Niet ieder lid-melkveehouder kan direct meedoen aan de nieuwe Top Zuivel-lijn van FrieslandCampina. Voorlopig wordt gezocht naar melkveebedrijven die voldoen aan de hoogste criteria van duurzaamheid. Ze moeten bovendien gevestigd zijn in de nabijheid van een aantal productielocaties waar dagverse zuivel en kaas worden gemaakt.

De Top-Zuivellijn van FrieslandCampina is een nieuwe duurzame zuivellijn met extra aandacht voor de thema's dier, natuur en klimaat. Met deze melkstroom wil het zuivelconcern inspelen op de toenemende vraag naar duurzame zuivel. In de eerste fase van de Top-Zuivellijn start FrieslandCampina met een selectie melkveehouders. Dat zijn leden die het hoogste scoren op duurzaamheid en aan de criteria voldoen.

• Lees ook: FrieslandCampina wil internationale erkenning voor Top-Zuivel

Deze melkveehouders ontvangen in het eerste jaar 1 cent per kilo melk. Na 1 januari 2020 wordt de melk met 2 cent per kilo beloond. Daarnaast worden extra opbrengsten ingezet op coöperatieve duurzaamheidsinitiatieven. 'De winst van de bijzondere melkstromen komt via de prestatietoeslag ten goede aan het collectief: aan alle leden-melkveehouders dus', zo staat op het Melkweb van de coöperatie.

Marktvraag

Niet iedere melkveehouder zal direct kunnen voldoen aan de criteria van deze melkstroom. Daarnaast bepaalt de marktvraag het volume. Dit moet zich ontwikkelen, verwacht de zuivelonderneming.

Op basis van gegevens van de leden maakt FrieslandCampina een eerste selectie van melkveebedrijven die voldoen aan de criteria. Daarbij wordt in de eerste fase gezocht naar melkveebedrijven in de nabijheid van een aantal productielocaties waar dagverse zuivel en kaas worden gemaakt. Dit om de kosten voor logistiek te beperken. De omvang van de straal is afhankelijk van het aantal melkveebedrijven in het gebied dat voldoet aan de criteria en de daarmee gemoeide logistieke kosten.

De selectie gebeurt op basis van meetbare criteria. Hiervoor is inzicht in bedrijfsgegevens uit de Continue Diergezondheidsmonitor (CDM), KalfOK, Levensduur en de Kringloopwijzer een randvoorwaarde.

Keurmerk

FrieslandCampina wil de Top-Zuivellijn laten certificeren door een onafhankelijke partij. Er is daarom een verzoek ingediend bij Stichting Milieukeur (SMK). Begin oktober publiceert SMK de zuivelcriteria voor een nieuw internationaal keurmerk 'On the way to PlanetProof'. Dit keurmerk is niet exclusief voor FrieslandCampina, maar staat open voor alle zuivelproducenten die aan de criteria voldoen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer