Vertrekregeling+RFC+vooral+laatste+twee+maand+benut
Nieuws
© FrieslandCampina

Vertrekregeling RFC vooral laatste twee maand benut

Leden van zuivelcoöperatie FrieslandCampina hebben volop gebruik gemaakt van de DMF-vertrekregeling. De laatste twee maanden is mogelijk meer dan 100 miljoen liter melkproductie van FrieslandCampina naar zuivelonderneming Royal A-ware verhuisd.Deze conclusie kan worden getrokken nu blijkt dat A-Ware ongeveer 215 melkveehouders, goed voor 270 miljoen liter melk op jaarbasis, heeft overgenomen. Dit meldt de website veeteelt.nl. De stichting Dutch Milk Foundation kan en wil de cijfers noch bevestigen noch ontkennen, vertelt woordvoerder Rob Hessing.

133 miljoen liter melk tot 1 juli

Om marktsentimenten te voorkomen, publiceert de stichting eenmaal per jaar een overzicht. Dit is gebeurd op 12 juli 2018. Dutch Milk Foundation meldde toen dat de afgelopen negen jaar 202 aanvragen om gebruik te kunnen maken van de vertrekregeling bij FrieslandCampina werden behandeld. Tot 1 juli 2018 was er in totaal 133 miljoen kilo melk gemoeid. Het gros van de melkveehouders vertrekt naar Royal A-ware, beaamt Hessing.

Fusievoorwaarden

De vertrekregeling vloeit voort uit de fusie tussen Friesland Foods en Campina, die in 2008 tot stand kwam. De Europese Commissie keurde de fusie goed onder voorwaarden, die er onder meer toe moeten leiden dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking van derden komt.

De vertrekregeling is bedoeld als stimulans voor leden-melkveehouders om over te stappen van FrieslandCampina naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland. De regeling voorziet in een vertrekpremie van 5 euro per 100 kilo melk waarbij de levering in het voorafgaande kalenderjaar als referentie geldt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer