Digitale+meting+hardheid+uien
Nieuws
© Haijo Dodde

Digitale meting hardheid uien

Voor de digitale bepaling van de hardheid van uien werd een nieuw apparaat gedemonstreerd tijdens de Uiendag.

Machinefabriek Jan van de Velde ontwikkelde de hardheidsmeter in opdracht van veredelingsbedrijf De Groot en Slot. Het is de eerste digitale meetmethode voor de hardheidsbepaling van uien.

‘Voor de kwaliteit van uien is hardheid voor ons een van de belangrijkste parameters’, zegt Leon Mulder, operationeel manager bij De Groot en Slot. ‘Met deze machine kunnen we in korte tijd de hardheid vaststellen van monsters die we binnenkrijgen van onze proefvelden met nieuwe selecties en bestaande rassen. Naast de eenduidige meetmethode is het grote voordeel dat we alle verzamelde data snel kunnen verwerken.’

Vast meetprotocol

Bij de demonstratie van de digitale hardheidsmeter was Jan van de Velde zelf aanwezig om tekst en uitleg te geven. Hij vertelt dat voor het juiste gebruik van het apparaat onder meer in overleg met het UIKC (Uien Innovatie en Kenniscentrum) een vast protocol is afgesproken.

‘We meten de hardheid vanaf de bolle kant van de ui. Vanuit de krachtcel bepaalt de machine eerst de diameter van een ui zonder druk. Daarna voeren we de druk op de te meten ui op tot 170 newton en wordt de diameter opnieuw gemeten. Het verschil in diameter met en zonder druk is de indicatie voor de hardheid van de ui.’

Van de Velde laat een reeks zien van een testpartij uien waarbij het verschil in diameter varieert van 2,1 millimeter tot meer dan 4 millimeter. ‘Hoe kleiner het verschil, hoe harder de ui’, legt hij uit.

Betrouwbaarder resultaat

Mulder vertelt dat De Groot en Slot sinds enkele maanden gebruik maakt van de hardheidsmeter. ‘Voorheen bepaalden we de hardheid handmatig of vooral op gevoel door eenvoudig in de uien te knijpen’, zegt Mulder.

‘De hardheidsmeter is veel betrouwbaarder en geeft ons snel een indicatie hoe de hardheid van de uienrassen in onze rassentoetsen zich tot elkaar verhouden.’

Naast De Groot en Slot heeft Van de Velde ook al een hardheidsmeter verkocht aan de proefboerderij Rusthoeve. ‘Het apparaat is nu klaar om verkocht te worden. Met name vanuit de uienhandel is er wel belangstelling voor deze manier van hardheid bepalen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer