Ook VTA verwacht 30 procent kleinere uienoogst

De proefrooiing voor uien van VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) wijst op een opbrengst die 30 procent lager is dan de uienoogst van vorig jaar.

Ook+VTA+verwacht+30+procent+kleinere+uienoogst
© Haijo Dodde

Dit is een bevestiging van de prognose die handelskoepel Holland Onion Association (HOA) vorige week bekend maakte tijdens de Uiendag in Colijnsplaat.

De gemiddelde hectare-opbrengst van de proefrooiing van VTA komt uit op 41,4 ton uien. Dat was in 2017, ook half augustus gemeten, nog 60,5 ton per hectare. VTA bemonstert de uienopbrengsten bij een representatieve groep uientelers die lid zijn van de organisatie.

Net als bij aardappelen stelt VTA vast dat de verschillen tussen percelen dit jaar groot is. Het perceel met de laagste opbrengst komt niet verder dan 6,8 ton uien van een hectare. De grootste gemeten hectareproductie in de proefrooiing is 83,9 ton. Het totale productieniveau ligt dit jaar ver beneden het vijfjarig gemiddelde dat uitkomt op net iets minder dan 60 ton per hectare.

Niet in aanmerking voor oogst

In Noord-Nederland (vanaf Noord-Holland, Gelderland en hoger) is de gemiddelde opbrengst in de VTA-metingen 49,4 ton. In het zuiden blijft de oogst beperkt tot 27,8 ton per hectare. Met name in Zeeland maken VTA-leden melding van percelen die waarschijnlijk niet voor oogst in aanmerking komen.

Op basis van de proefrooiing concludeert VTA dat de grofte van de uien tegenvalt. Het percentage 60 millimeter-opwaarts bedraagt 35,7 procent. Het vijfjarige gemiddelde voor het aandeel grove uien ligt op 57,1 procent en vorig jaar was dat 53,4 procent.

Ook bij de groftesortering is er een groot verschil tussen noordelijke en zuidelijke percelen. Noord haalt in de uienmonsters een groftepercentage van 45,4 procent en in zuid is dit slecht 23,9 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer