Uien op Rusthoeve bieden een trieste aanblik

Veel bezoekers aan de Uiendag zijn gisteren behoorlijk geschrokken van de stand van het uiengewas op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat.

Uien+op+Rusthoeve+bieden+een+trieste+aanblik
© Haijo Dodde

‘Je moet het met je eigen ogen gezien hebben om een beeld te hebben van de situatie op de uienpercelen in het zuidwesten’, vindt Luc Remijn van Delphy en namens UIKC (stichting Uien Innovatie en Kennis Centrum) mede-organisator. ‘Zoals de uien er bijstaan op de Rusthoeve is helaas geen uitzondering hier.’

Zijn Delphy-collega Hendrik Jan Koetsier laat tijdens een rondleiding de trieste aanblik zien van de uienproefvelden. De uien zijn veelal ondermaats, ondervinden veel schade van trips en vertonen bovendien op grote schaal hergroei. ‘Je hebt soms jaren met waterschade en soms jaren met droogte, maar dit jaar hebben we alles tegelijk’, zegt Koetsier.

Sprake van ramp

Bij het Uienontbijt voorafgaand aan de Uiendag verwees LTO-bestuurder Adrie Bossers naar een deze week gehouden ledenbijeenkomst van ZLTO vanwege de extreme droogte en de acties die nodig zijn. ‘De problemen in het zuidwesten zijn groot en dat is goed terug te zien aan de uien’, zegt hij. ‘Op diverse percelen is weldegelijk sprake van een ramp en het is te hopen dat de overheid dat ook als zodanig behandelt.’

Zijn collega-bestuurder Peter de Koeijer sluit daarop aan. ‘Het zit goed fout hier in Zeeland met de uien, maar ook met de aardappelen en op veel bedrijven was dat vorig jaar ook al het geval.’ De Koeijer vindt dat de Zeeuwse akkerbouwsector snel moet leren hoe slimmer om te gaan met zoet water. ‘Hopelijk is de schade dan minder in een volgend extreem jaar.’

Beeld van hergroei in uien.
Beeld van hergroei in uien. © Haijo Dodde

Ook VVD-kamerlid Helma Lodders was aanwezig bij het Uienontbijt. Zij erkent ook geschrokken te zijn van de situatie op de Zeeuwse akkerbouwpercelen. ‘Dit vraagt binnen het GLB om meer flexibiliteit in de regelgeving’, stelt de politica. ‘Ondernemers kunnen dan snel de juiste maatregelen nemen in geval van deze extreme omstandigheden.’

Uien onderploegen

Volgens Bossers zijn met name uientelers op Zeeuws-Vlaanderen zwaar getroffen door de gevolgen van de droogte. Hij sprak deze week tijdens de ZLTO-bijeenkomst met een loonwerker uit het betreffende teeltgebied die van de geplande 250 hectare uien, slechts 50 hectare daadwerkelijk kan oogsten. ‘De overige 200 hectare worden ondergeploegd.’

Rondleiding tijdens de Uiendag.
Rondleiding tijdens de Uiendag. © Haijo Dodde

André Boot van zaadfirma Hazera bevestigt het beeld dat Bossers schetst. ‘Wij horen geluiden dat op Zeeuws-Vlaanderen 1.000 hectare uien niet gerooid gaan worden. Voor veel uientelers gaat dit een flinke schadepost opleveren.’ De vertegenwoordiger voegt eraan toe dat in de praktijk geen rasverschillen te zien zijn voor wat betreft de droogteschade.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer