Temperatuurschommelingen onder folie gevaar voor asperge

Wie aan de aspergeteelt denkt, denkt waarschijnlijk ook aan ruggen met folie. Het grootste deel van de Nederlandse asperges groeit onder dit uv-bestendige plastic. Dat heeft voordelen, mits het management goed wordt toegepast. Kwaliteitsverlies ligt op de loer.

Temperatuurschommelingen+onder+folie+gevaar+voor+asperge
© Koos v.d. Spek

Waarom gebruiken aspergetelers folie?

Het gebruik van folie op de ruggen vervroegt het seizoen. Het folie heeft een witte en een zwarte zijde, waardoor telers de temperatuur in de ruggen kunnen beïnvloeden. De zwarte zijde absorbeert zonlicht en dus warmte. De witte zijde weerkaatst het licht, waardoor het koeler blijft.

Door goed foliemanagement verbetert de teler de groei en kwaliteit van asperges. Het folie is ook een goede bescherming tegen lichte vorst.

Heeft het ook andere voordelen?

Met het folie kunnen telers asperges beschermen tegen insecten, zoals de aspergevlieg. Die legt eitjes op de aspergeruggen. De larven komen na twee tot drie dagen uit en gaan de ruggen in. Ze vreten daar de jonge stengels aan. Folie op de ruggen voorkomt daarnaast violetverkleuring. Daar zijn asperges gevoelig voor als ze aan te veel zonlicht worden blootgesteld.

Zijn er nadelen?

Onlangs opende GroenLinks in Noord-Brabant de discussie over het gebruik van het plastic. Deze partij had het over de 'plastificatie' van de provincie.

Daar kun je veel argumenten tegenover zetten. Zo benutten aspergetelers het zonlicht optimaal en zijn er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. Telen in de kas of in verwarmde ruggen kost bovendien veel meer gas en/of energie.

En voor de kwaliteit van asperges?

Dat staat of valt met goed foliemanagement. Vooral in de periode maart tot en met half mei varieert de temperatuur sterk. De zon is al krachtig, maar de nachten kunnen nog erg koud zijn. Het is dus goed opletten voor telers, want als je te laat bent met het draaien van het folie, kunnen de gevolgen desastreus zijn. Adviseur Roy Schoenmakers van Delphy heeft daar onderzoek naar gedaan.

Wat zijn de gevolgen?

In het bovenste gedeelte van de rug onder folie, tot 5 centimeter diep, kunnen losse of verbrande koppen het gevolg zijn van een temperatuur van 44 graden of hoger. Holle asperges kunnen ontstaan bij een te groot temperatuurverschil, van minimaal 4 graden, in een diepte tussen de 20 en 40 centimeter.

Tot slot kunnen verdikkingen en scheuren in asperges voorkomen bij temperaturen tussen de 18 een 22 graden op 20 centimeter diepte.

Duits onderzoek toont aan dat sensoren in de bodem veel problemen kunnen voorkomen. Hierdoor zie je temperatuursveranderingen eerder en ben je er als teler sneller bij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer