Meer verkoop door winkel in hooiberg

Aspergekweker Rinie Bosch uit Uden heeft een nieuwe winkel in een hooiberg. Voor de inrichting gebruikte hij een innovatievoucher van ZLTO en Landbouw Innovatie Noord-Brabant.

Meer+verkoop+door+winkel+in+hooiberg
© Studio Van Assendelft

Bosch kweekt sinds 1990 asperges op 5 hectare zandgrond. De meeste asperges zet hij af via huisverkoop, de rest gaat naar de veiling of winkels in de omgeving. Bij de huisverkoop ondervindt Bosch veel concurrentie van andere aspergetelers. Met een nieuwe winkel in de vorm van een hooiberg hoopt hij de verkoop een nieuwe impuls te geven.

'Ik had een oude schuur met een dak waar asbest in zat. Het leek me niet de moeite waard om alleen het dak te vernieuwen. In Zeeland zag ik een hooiberg en ik was meteen verlekkerd. Ik besloot de schuur af te breken en er een hooiberg voor in de plaats te bouwen waar ik mijn winkel in onder kon brengen.'

Vroege en late rassen

Bosch kweekt vroege en late aspergerassen, waarbij de Backlim het belangrijkste is, omdat dit past bij het gematigde Nederlandse klimaat en de zandgrond in Uden. Om de oogst te vervroegen en een goede kwaliteit te waarborgen, dekt de kweker de aspergebedden in het voorjaar af met zwart-witte folie.

Na het oogsten van de asperges met een speciaal mes leggen de stekers ze in kisten en vervolgens in water. In de koelcel blijven de asperges in water liggen om niet uit te drogen of te verkleuren. Daarna sorteert een machine de asperges op kleur, dikte en kwaliteit, wast ze en snijdt ze op lengte.

Seizoensarbeiders

Het oogstseizoen loopt van half april tot en met eind juni. Tijdens deze periode huurt de kweker Poolse werknemers in, aan het begin twee, in de loop van de tijd uitgebreid tot acht.

De seizoensarbeiders hebben een eigen woonvoorziening in de langgevelboerderij van Bosch. Een gedeelte daarvan was tot nu toe bestemd voor de winkel. De koelcel die nu ook nog in het woonhuis staat, gaat de kweker naar de loods verderop verplaatsen. Daarna wil hij de huisvesting voor zijn werknemers vernieuwen, waardoor ze meer ruimte krijgen.

Onderscheiden

Met de nieuwe winkel wil Bosch zich onderscheiden van andere telers, waarbij hij als voordeel heeft dat hij relatief dicht bij het centrum van Uden zit. Om burgers meer bij het bedrijf te betrekken, wilde de teler de winkel aantrekkelijk inrichten, met onder andere een thee- en koffiehoek. Ook wilde hij de vindbaarheid van de winkel vergroten en meer aan communicatie doen richting mogelijke klanten.

Een relatiebeheerder van ZLTO wees de ondernemer op de mogelijkheid om een innovatievoucher van ZLTO en Landbouw Innovatie Noord-Brabant aan te vragen. Daarmee kon hij een bedrag van 1.000 euro besteden voor advies over zijn nieuwe winkel.

Looproute

Nadat Bosch het voucher toegewezen had gekregen, kwam Mariska van Koulil, projectleider multifunctionele landbouw van ZLTO, bij hem langs om de mogelijkheden te bespreken. 'We hebben naar de inrichting van de winkel gekeken, waarbij een externe deskundige advies heeft gegeven over bijvoorbeeld de looproute', legt Bosch uit.

'De ingang van de winkel moet er vooral gezellig uitzien, met impulsartikelen als aspergeschalen en wat zitjes met koffie en thee. Achter in de winkel hebben we de bakken met asperges in tien sorteringen en de schilmachine staan. Aan de linkerkant staan producten die bij asperges horen, zoals aardappelen, wijn, ham en eieren.' Door gebruik te maken van demonteerbare elementen is de winkelruimte buiten het seizoen geschikt als vergader- of trainingsruimte.

Nieuw logo

Op basis van het advies heeft Bosch ook een nieuw logo laten maken en zijn website vernieuwd. Het bedrijf heeft een eigen Facebookpagina en adverteert regelmatig in huis-aan-huisbladen en catalogi van de groothandel. Als lid van het Brabants Asperge Genootschap zet Bosch advertenties in hun blad.

'Als telers zitten we voor het genootschap regelmatig bij elkaar, zoals bij het openingsdiner en de afsluiting van het seizoen. Ik vind het prettig dat we daar alles met elkaar kunnen bespreken. In mijn bedrijf wil ik het allemaal zo netjes mogelijk doen. Ik wil graag dat klanten hier komen vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en de gezelligheid in de winkel. Ik ben enorm trots op hoe het eruitziet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer