'Asperge moet je vers van het land consumeren'

Asperge is hét seizoensproduct bij uitstek, vindt teler Frank Swinkels uit het Limburgse Ysselsteyn. Sinds 1994 past hij verwarmde teelten toe om het seizoen te vervroegen. De Nederlandse consument begint asperge volgens hem steeds meer te ontdekken.

%27Asperge+moet+je+vers+van+het+land+consumeren%27
© Nieuwwe Oogst

Waarom hebben jullie geïnvesteerd in verwarmde teelten?

'Het aspergeseizoen is heel kort. Je kunt zes weken asperge steken van een plant. Daarna heeft deze tijd nodig om te herstellen voor het volgende seizoen. We beginnen met asperges uit de kas, dan uit verwarmde ruggen en tot slot uit de koude grond. Het seizoen duurt voor ons van 1 maart tot en met 24 juni. Een stuk langer dus.'

De asperges zijn al zes weken oud als ze uit Peru komen, daar prikt de consument doorheen

Frank Swinkels, aspergeteler

Kan het seizoen nog verder worden verlengd?

'Dat denk ik niet. Volgens mij is dit het langst haalbare. Technisch gezien kan het wel. Met verlichting in kassen kun je het seizoen nabootsen, maar dat vraagt zulke investeringen, dat is volgens mij niet rendabel te krijgen.'

Dus als supermarkten ze langer willen verkopen, moeten ze importeren?

'Dat kan en gebeurt ook. Maar de kwaliteit van Spaanse, Griekse en zeker Peruaanse asperges is lang niet zo goed. Dat komt ook door het transport. Als ze uit Peru komen, zijn de asperges al zes weken oud. Daar prikt de consument doorheen. Asperge moet je vers van het land eten. Een paar dagen ertussen kan, maar van weken worden ze echt minder.

Meer aandacht voor seizoensproducten klinkt u vast als muziek in de oren.

'Dat is inderdaad gunstig, want asperge is hét seizoensproduct bij uitstek. Je ziet dat de vraag in Nederlandse de laatste jaren toeneemt. Het helpt ook dat bedrijven als Knorr zakjes op de markt brengen met een recept erbij. Dat maakt het makkelijker voor de consument. Dat merken we. En ze zijn bereid om er goed voor te betalen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer