Bodemprijs asperges door geringe export

De prijzen voor asperges zijn al ruim een maand erg slecht. Ze schommelen, afhankelijk van de klasse en het afzetkanaal, tussen de 1,30 en 2,80 euro per kilo. De vraag vanuit het buitenland is nihil, terwijl het areaal de laatste jaren steeg.

Bodemprijs+asperges+door+geringe+export
© Fotopersbureau Jan Anninga

Dat blijkt uit rondvraag bij diverse marktdeskundigen. De vroege, verwarmde, teelten profiteerden eind maart nog van een hoge prijs van meer dan 13 euro per kilo. Op dit moment zijn de prijzen echter al ruim een maand laag.

Volgens Sjraar Hulsman, business unit manager bij groente- en fruitbedrijf The Greenery, is de huidige prijs een gevolg van de enorme piek in de Europese productie. 'Het aanhoudende zachte weer is goed voor het gewas, maar slecht voor de prijs. Een uitgebreid netwerk van klanten in combinatie met meer vastere prijsafspraken bieden enige soelaas in de malaise.'

Warmtepieken

Rick Mengers, productmanager asperges bij ZON fruit & vegetables, bevestigt deze lezing. 'De twee warmtepieken zorgden voor heel veel aanbod. Deze week hadden wij voor het eerst weer een prijs van boven de 3 euro. Dat geeft weer een beetje lucht.'

Volgens Mengers neemt het aanbod inmiddels weer wat af. 'Vanwege de slechte prijzen zijn er telers gestopt met de levering. De prognose is dat er nu minder asperges op de markt komen en dat dit de prijs ten goede komt.'

Slechte export

De lage prijzen zijn ook het gevolg van de slechte export. Dat is niet voor het eerst. Met name uit Duitland is er de laatste jaren amper vraag. Het areaal asperges is daar flink toegenomen. Mengers: 'Alleen in de aanloop naar Pasen was er vraag vanuit Duitsland. Ze hebben in Duitsland in verhouding minder verwarmde teelten. Na Pasen was het snel afgelopen.'

Niet alleen in Nederland en Duitsland zijn de arealen groter geworden. 'Ook de bij de arealen in Italië, Frankrijk en Spanje is dat het geval', weet Mengers. Toch durven de deskundigen niet te zeggen dat het areaal in Nederland te groot is geworden. 'Het is heel erg afhankelijk van het weer tijdens het groeiseizoen. Als het koeler was geweest, hadden we nu een heel ander verhaal gehad', denkt Mengers.

Frankrijk

Hulsman: 'De export verloopt wisselend. In een land als Griekenland is het areaal juist afgenomen en ook Peru is hard gekrompen qua areaal. In Frankrijk is het nu bijna gedaan met de productie. Dat kan positief uitpakken voor de Nederlandse asperges.'

Teeltadviseur Roy Schoenmakers van Delphy ziet wel dat Nederlandse aspergetelers beslissen geen nieuwe percelen meer aan te leggen. 'Het probleem is alleen dat nieuwe percelen pas na vier jaar volledig in productie zijn. Er komen dus nog extra asperges op de markt van percelen die de afgelopen jaren zijn aangelegd, onder meer vanuit GMO-gelden.'

Stabilisatie

In vergelijking met vorig jaar is de prijs vroeger gezakt. Hulsman: 'Vorig jaar was dat pas begin juni. Na een aanvankelijk vroege start vorig jaar, volgde in het seizoen een koelere periode eind april, begin mei. Dat was goed voor de stabilisatie van de prijs.

Hulsman sluit niet uit dat er toch nog vraag ontstaat vanuit het buitenland. 'Als er in Duitsland of Frankrijk een tekort is, kijken ze toch vaak als eerste naar Nederland. Wij kunnen in korte tijd grote volumes asperges leveren van goede kwaliteit.' Het is gebruikelijk dat in juni, tegen het einde van het seizoen, de vraag vanuit de Nederlandse consumentenmarkt afneemt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer