Stichting+Vollegrond+komt+met+Aspergevakbeurs
Interview
© Nieuwe Oogst

Stichting Vollegrond komt met Aspergevakbeurs

Stichting Vollegrond bestaat nog geen drie maanden en toch staat er volgende week al een vakbeurs op het programma. Tijdens de Aspergevakbeurs in het Limburgse Maria Hoop verwacht de stichting volgende week ruim duizend bezoekers uit Nederland en Duitsland.

In de aspergesector is het nodige veranderd. Aspergecentrum Aceera bestaat sinds eind vorig jaar niet meer en een deel van de activiteiten is overgenomen door Stichting Vollegrond waarvan Robert van Appeldoorn als manager de enige werknemer is. Vier aspergetelers uit Limburg zitten in het bestuur.

Je ziet dat biologisch en gangbaar elkaar steeds meer raken

Robert van Appeldoorn, manager Stichting Vollegrond

Het eerste wapenfeit van de nieuwe stichting is een aspergevakbeurs volgende week donderdag in het Limburgse Maria Hoop. Van Appeldoorn: 'De beurs is nadrukkelijk ook bedoeld als netwerkbijeenkomst.'

Waarom is de stichting in het leven geroepen?

'Na het wegvallen van aspergecentrum Aceera zijn er afspraken gemaakt om een aantal activiteiten over te nemen. We organiseren gewasdagen, veldexcursies en via Chris van Laarhoven Tuinbouw Advies wordt er teeltbegeleiding gefaciliteerd. We zijn klein en dus wel genoodzaakt om keuzes te maken in wat we doen.'

Gaan jullie ook onderzoek doen?

'Dat is wel de bedoeling. Wij hebben op dit moment twee projectaanvragen lopen, want er speelt veel in de sector. Het areaal per bedrijf neemt toe. Het is steeds lastiger voor bedrijven om aan goede en betaalbare arbeid te komen en in de afzet hebben telers met steeds grotere partijen te maken. Bovendien is het pakket aan middelen voor gewasbescherming waarover telers beschikken, steeds smaller.'

Neemt de ziektedruk daardoor toe?

'De aspergeteelt is al een schone teelt. Ik kom telers tegen die amper spuiten. Je ziet dat biologisch en gangbaar elkaar steeds meer raken. Maar de roep om vergroening gaat nu wel heel hard en de alternatieven zijn er nog niet altijd. Beperking van de reguliere gewasbescherming en onvoldoende aanbod van groene gewasbescherming brengen telers in een vacuüm. Dat is echt een vraagstuk, want afnemers willen geen rups of luis in het product.'

Jullie willen per gewas eens per jaar een veldexcursie organiseren.

'Dat klopt, maar dan moet er wel echt iets baanbrekends te zien zijn, dus niet alleen omdat de klok het aangeeft. En misschien zijn er ook wel andere manieren waarop we dat kunnen presenteren. Bijvoorbeeld via YouTube. Het gaat ons vooral om de nieuwigheden met toegevoegde waarde die actueel zijn of worden.'

Wat voor soort beurs is de Aspergevakbeurs?

'Anders dan de voormalige Demodag Asperge gaat het nu meer om kennisdeling en netwerken. De beurs is op het aspergebedrijf van Goertz in Maria Hoop en daarmee ademt het evenement echt de sfeer van land- en tuinbouw. Het is herkenbaarder voor de telers dan een beurshal. Er zijn veel standhouders uit de regio, maar ook uit andere delen van Nederland en zelfs Zuid-Duitsland.'

Wat is er te zien?

'Het aanbod is heel gevarieerd van zaadleveranciers, mechanisatiebedrijven en tunnelbouwers tot leveranciers van folies, kunstmest en gewasbescherming. De bouwer van de aspergeoogstmachine Cerescon is er en ook een Duitse bouwer. De laatste is voor het eerst in Nederland te zien.'

Stichting Vollegrond richt zich vooral op Limburg?

'Ja, dat is het kerngebied voor asperges met vierhonderd telers. Daarnaast richten we ons op prei en rabarber. In Limburg zijn er ongeveer honderd preitelers en ruim twintig rabarbertelers. Wellicht volgt er ooit nog eens uitbreiding, maar voor dit moment ligt onze focus op Limburg. Op de Aspergevakbeurs verwachten we overigens ook veel bezoekers uit andere regio's en vanuit Duitsland.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer