Schouten+deelt+kritiek+aardbeientelers+niet
Nieuws
© Wim van Vossen

Schouten deelt kritiek aardbeientelers niet

Nederlandse aardbeientelers worden niet benadeeld ten opzichte van hun Belgische concurrenten die wel subsidie ontvangen. Dat stelt minister Carola Schouten (LNV) in een reactie op Kamervragen.

Onlangs stelde de Coöperatieve Land- en Tuinbouwvereniging Zundert (CLTV Zundert dat Belgische aardbeientelers bevoordeeld worden omdat ze in tegenstelling tot Nederlandse telers Europese subsidies ontvangen. VVD-Kamerlid Arne Weverling vroeg daarop een reactie van de minister.

In een Kamerbief laat Schouten dat op grond van de Europese verordening elke lidstaat een nationale strategie voor duurzame operationele programma's in de sector groenten en fruit vaststelt. ‘Dit betekent dat er onvermijdelijk verschillen tussen lidstaten ontstaan met betrekking tot de subsidiemogelijkheden voor producentenorganisaties in de groenten- en fruitsector.’

Afgestapt

Nederland is bij de Nationale Strategie voor de toepassing van de Gemeenschappelijke Marktordening voor groenten en fruit in Nederland 2017-2020 afgestapt van de focus op kostprijsverlaging en schaalvergroting ten faveure van een meer gerichte inzet van GMO-middelen op marktgericht produceren, versterking afzetstructuur en verduurzaming, schrijft Schouten.

Uit de analyse die ten grondslag ligt aan de Nationale Strategie blijkt dat de Nederlandse tuinbouw niet kan concurreren op kostprijs, maar zich vooral moet onderscheiden op kwaliteit, service en nieuwe of verbeterde producten. Subsidies voor gangbare exploitatiekosten dragen hier niet aan bij en komen niet meer in aanmerking voor subsidie.

Concepten

‘Daarentegen is er subsidie voor producentenorganisaties beschikbaar voor inspanningen tot bijvoorbeeld verbetering of vernieuwing van producten en concepten of logistieke innovaties. Ook de producentenorganisatie CLTV Zundert zou met deze mogelijkheden haar voordeel kunnen doen’, meent Schouten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer