'Meer fosfaat in stadswater dan op platteland'

Op locaties in stedelijke gebied is het oppervlaktewater meer vervuild met fosfaat dan in landbouwgebieden. Dat blijkt uit onderzoek door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

%27Meer+fosfaat+in+stadswater+dan+op+platteland%27
© NMV

De NMV liet onderzoeksbureau Eurofins tien watermonsters onderzoeken. Deze waren genomen in de nabijheid van de kantoren van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving in Den Haag, St. Cie Natuur en Milieu in Delft, Delltares in Delft, Varkens in Nood, Amsterdam, op de campus van Wageningen Universiteit en bij het Amstelhotel in Amsterdam.

Overschreden

Deze locaties zijn niet landbouw gerelateerd, maar leveren volgens de NMV in veel gevallen wel een belangrijke bijdrage aan de discussie over waterkwaliteit in Nederland.

Het vuilste water is aangetroffen bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Daar werd de fosfaatnorm maar liefst zeven keer overschreden. In totaal werd op vijf van de tien bemonsterde locaties de norm voor fosfaat overschreden.

Maatregelen

De NMV erkent dat de landbouw een bijdrage levert aan de nutriëntenbelasting van het water, maar wijst ook op bronnen als kwel, riool overstorten en watervogels. De landbouw alleen zal de problemen met het Nederlandse oppervlaktewater niet kunnen oplossen; andere maatregelen zijn nodig, aldus de vakbond.

De NMV vraagt de overheid om de bronnen van de vervuiling beter in kaart te brengen en de rapportage die door het ministerie van Infrastructuur en Milieu naar Brussel wordt gestuurd voor het behoud van derogatie hierop aan te passen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer