Suikermarkt+kruipt+voorzichtig+uit+dal
Nieuws
© Marcel Bekken

Suikermarkt kruipt voorzichtig uit dal

Op de internationale suikermarkten is sprake van een licht herstel na het bereiken van het laagste prijsniveau zo’n twee weken geleden.

De grondstoffenmarkt in Londen noteert voor witte suiker op dit moment 284 euro per ton. Dat is ruim 20 euro meer dan twee weken geleden. Toen bereikte de suikernotering het laagste niveau van de afgelopen tien jaar.

Het voorzichtige herstel is mogelijk een gevolg van de verlagingen van de oogstramingen voor het seizoen 2017-2018. RVO schrijft in het verslag van het suikeroverleg van de Europese Commissie dat met name de oogstprognoses in Thailand, de Europese Unie en het Zwarte Zeegebied naar beneden zijn bijgesteld. India verwacht juist wel een grotere suikeroogst.

Nog steeds overschot

Overigens verwacht analysebureau ISO in Londen voor 2018-2019 nog steeds een overschot op de suikermarkt van 6,7 miljoen ton. ISO gaat uit van een mondiale suikeroogst van 185 miljoen ton. Daar staat een consumptie van 178 miljoen ton tegenover.

Deze analysecijfers resulteren in een berekende suikervoorraad van 98 miljoen ton op 1 september 2019. Dat is een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van het seizoen 2017-2018.

Wereldvoedselorganisatie OECD-FAO gaat in een Outlook-rapport voor de periode van 2017 tot en met 2027 uit van een stijging van de suikerconsumptie met jaarlijks 1,84 procent. Dit resulteert in 2027 in een suikerconsumptie van bijna 198 miljoen ton op jaarbasis.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer