Cosun+overweegt+lagere+toewijzing+voor+campagne+2019
Nieuws
© Haijo Dodde

Cosun overweegt lagere toewijzing voor campagne 2019

Vanwege de hoge voorraden en de lage suikerprijzen overweegt Cosun om de toewijzingspercentage voor de bietencampagne in 2019 te verlagen.

De landbouwcoöperatie meldt dit in Cosun Magazine van juni. Vorig jaar was de toewijzingspercentage nog 112 procent. Vanwege het streven om de toewijzing te laten variëren tussen 90 en 110 procent is toen nog besloten om extra ledenleveringsbewijzen (LLB's) uit te geven. Daarop verlaagde Cosun de toewijzing voor de campagne van 2018 naar 107 procent.

De raad van beheer van Cosun beslist in juli over de toewijzing. Met een vermoedelijke verlaging wil de coöperatie vooral voorkomen dat een groot deel van de geproduceerde suiker op de spotmarkt voor lage prijzen moet worden verkocht. Met de huidige toewijzing is er ruimschoots voldoende suiker beschikbaar om de vaste klanten te voorzien.

Bandbreedte voor surplus

Naast de definitieve toewijzing zal de raad van beheer voor de surplusbieten die geleverd worden tijdens de campagne van 2019, vooraf geen vaste prijs meer vaststellen. Dit jaar nog wordt een prijs van 30 euro per ton voor deze bieten betaald. In de nieuwe situatie gaat Cosun een bandbreedte aanhouden van 20 tot 30 euro. Achteraf wordt in februari 2020 de uitbetalingsprijs voor de surplusbieten vastgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer