Geurnormen aangepast voor vernieuwers

Het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij heeft de geurnormen verlaagd voor degenen die willen deelnemen aan de Regeling Omgevingskwaliteit, om daarmee hun bedrijf te vernieuwen.

Geurnormen+aangepast+voor+vernieuwers
© Nieuwe Oogst

De norm voor de voorgrondgeurbelasting genoemd in artikel 2.1c van de regeling is nu vastgesteld op minder dan 8 OUe per kubieke meter. Deze norm was eerder vastgesteld op 5 OUe per kubieke meter en betreft geurgevoelige objecten buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom is de norm ongewijzigd minder dan 2 OUe per kubieke meter.

De Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) wordt per 15 september opengesteld en is bedoeld voor varkenshouders die op een geschikte locatie willen investeren en innoveren in duurzaamheid en verbetering van leefomgeving voor mens en dier.

Korting op varkensrechten

In de eerste fase van deze regeling heeft het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij in totaal 43.222 varkensrechten ingekocht. In de komende tweede fase wordt gestart met de heruitgifte van deze ingekochte varkensrechten, waarbij een korting van 45,50 euro per varkensrecht wordt gegeven aan de deelnemers.

Om in aanmerking te komen voor deze varkensrechten met korting van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij moet een varkensbedrijf minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen:
• Op een goede locatie zijn gelegen waar geuroverlast geen rol speelt
• Investeren in brongerichte emissiereductiemaatregelen zoals mestkoeling, dagontmesting, scheiding mest en urine, geen diepe mestkelder. Deze investeringen krijgen voorrang bij de toewijzing van varkensrechten.

Als de ontwikkellocatie goed is gelegen in een gebied waar geuroverlast geen rol speelt én wordt voldaan aan Maatlat Duurzame Veehouderij 2018, versie Coalitie Vitale Varkenshouderij, is deelname ook mogelijk.

De ROK is een initiatief van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (ViVa) en wordt uitgewerkt door het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij, dat onder leiding staat van Paul Jansen. In de Coalitie werken de POV, Rabobank en het ministerie van LNV nauw samen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer