Geuroverlast+afhankelijk+van+bedrijfssituatie
Nieuws
© Jos Thelosen

Geuroverlast afhankelijk van bedrijfssituatie

De wijze van uitstoot van lucht kan bepalend zijn voor het optreden of voorkomen van geuroverlast. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR.

Geuroverlast kan beïnvloed worden, blijkt uit het onderzoek. En daarmee kunnen de klachten die over geur ontstaan ook beïnvloed worden.

De uitstoot van lucht speelt een belangrijke rol. Het behandelen van de uitgaande luchtstroom, met luchtwassers of een andere techniek, is effectief maar ook erg kostbaar, stellen de onderzoekers.

'Er zijn wel technieken om de kosten te beperken, zoals het verlagen van de hoeveelheid lucht die wordt behandeld. Dit kan door de binnenkomende lucht te koelen, of maar een deel van de uitgaande lucht te behandelen.'

Hokbevuiling

Voor varkensbedrijven is het belangrijkste advies om hokbevuiling zo veel mogelijk te voorkomen. Onder andere door een goed hokontwerp.

Voor vleeskuikenbedrijven lijkt de keuze voor ander strooiselmateriaal de juiste oplossingsrichting. Bij leghennen is een dunnere laag strooisel in de stal, samen met de wijze van opslag van (gedroogde) mest de meest perspectiefvolle richting.

Limburg

Wageningen UR Livestock Research zocht in opdracht van het samenwerkingsproject 'Zo Ziet Limburg Dieren', bij 12 vergelijkbare bedrijven naar handvatten om de geuroverlast vanuit varkens- en pluimveebedrijven te verminderen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer