Extremen+bij+prognose+suikerbietenoogst
Nieuws
© Han Reindsen

Extremen bij prognose suikerbietenoogst

De verwachte wortelopbrengsten voor suikerbieten variëren dit jaar van misschien slechts 10 ton tot 120 ton per hectare.

Door de droogte van het afgelopen groeiseizoen is de variatie tussen bietenpercelen in de verschillende teeltgebieden groter dan ooit, stelt Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie. 'Extreem goed en extreem slecht liggen dit jaar wel heel ver uit elkaar.'

Volgens Sikken zijn er bietengewassen met een goede vochtvoorziening die lekker doorgroeien en profiteren van een hoge suikerproductie na de vele zonuren. 'De meeste schade door het neerslagtekort vinden we op droogtegevoelige gronden zonder beregening in bijvoorbeeld Drenthe, Gelderland, Overijssel of Limburg, Daar blijft in extreme gevallen de productie helaas soms beperkt tot niet meer dan 10 ton bieten van een hectare.'

Enkele weken geleden verlaagde Suiker Unie de gemiddelde opbrengstprognose per hectare van 92 ton suikerbieten naar 85 ton. De verwachte suikeropbrengst komt bij een gemiddelde suikergehalte van 16,8 procent op ongeveer 14,3 ton per hectare, vertelt Sikken.

Bietencampagne later

Vanwege de lagere opbrengsten is onlangs al besloten om de bietencampagne een week later te starten op 11 september. Suiker Unie verwacht in Nederland in totaal zo'n 7,3 miljoen ton suikerbieten te verwerken de komende campagne die volgens de planning duurt tot de week van 20 tot 25 januari.

Sikken erkent dat de oogstprognose door de extremen minder betrouwbaar is dan voorgaande jaren. Voor het naar beneden bijstellen van de opbrengstverwachting heeft Suiker Unie naast het reguliere groeimodel ondersteunende informatie gebruikt.

Satellietbeelden

'We hebben proefrooiingen uitgevoerd om van kenmerkende percelen een indicatie te krijgen van de opbrengsten. Verder kregen we via satellietbeelden een indruk hoe de groenindex en daarmee de mate van groei van percelen zich in de tijd ontwikkelde', legt Sikken uit.

Net als in de aardappelen en in de uien is op dit moment ook in suikerbieten veel hergroei te vinden. Sikken vertelt dat het vooral gaat om percelen met veel afgestorven blad. Daar is na de neerslag van de afgelopen periode de ontwikkeling van loof opnieuw begonnen.

Effect

'Het is nog onduidelijk wat het werkelijke effect is van de hergroei op deze grote schaal. Over het algemeen is wel bekend dat bij de vorming van nieuw blad, het suikergehalte daalt. In een later stadium zou het nieuwe blad ook weer kunnen bijdragen aan de hernieuwde productie van suiker. We volgen het fenomeen in elk geval nauwlettend.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  40 %
Meer weer